Kennisplatform voor het noorden

Fripel zoekt regionale ondernemers voor slim verwarmingssysteem

Geplaatst op 20 oktober 2022
Fripel zoekt regionale ondernemers voor slim verwarmingssysteem

Met de hogere energieprijzen is de tijd meer dan rijp voor innovaties in slimme verwarmingssystemen en het ontwikkelen van zwarte koolstofpellets uit diverse vezel- en houtachtige biomassa, vindt directeur Ruben Hut van Fripel in Drachten. ,,We willen duurzaam, circulair en regionaal aan  de energietransitie bijdragen.”

Het bedrijf kan de regionale vraag naar houtpellets uit resthoutstromen nauwelijks aan, voegt hij er aan toe. ,,De prijs van pellets stijgt als gevolg van de hogere grondstofprijzen door schaarste, maar ze zijn altijd nog goedkoper dan de prijs van gas.”

Daarnaast is Hut bezig met verschillende innovaties. ,,We gaan onze eigen hybride verwarmingssystemen aanbieden: een pellet cv-ketel in combinatie met een zonneboiler, die op zonnepanelen draait. Het unieke aan het systeem is de ict, die de drie systemen slim gaat laten samenwerken. Zo moet het ict-systeem bijvoorbeeld het weer in de gaten gaan houden om zo in te schatten of de zonneboilers zullen gaan werken of niet. De ict moet de systemen gaan ‘lezen’. We zijn op zoek naar kantoorpanden en bedrijfshallen van mkb-ers om dit systeem te gaan testen. We kunnen op die manier data verzamelen om het systeem zo slim mogelijk te maken.”

Regio

De mkb-ers moeten zich wel in de omgeving van Drachten bevinden. ,,Onze fabriek zit in Drachten en we zoeken bedrijven die rond Drachten of in Friesland zitten. Regionaal werken helpt mee aan de verduurzaming. We halen afvalhout op in de regio en zetten energie af in de regio. Hoe minder kilometers we maken, hoe hoger de CO2 besparing voor de ondernemer.”

Voor de bedrijven zorgt het ‘slimme’ verwarmingssysteem voor een lagere energierekening en het levert een belangrijke CO2 besparing op. ,,Het aanleggen van het hybride verwarmingssysteem is simpel: er komt een container naast het pand te staan met twee buizen naar de huidige cv, waarbij het gas eerst nog blijft aangesloten tijdens de testfase. Met een maandelijks voorschot kan het nieuwe en slimme systeem worden betaald, waarbij bedrijven een CO2 besparingscertificaat krijgen voor het gebruik van onze duurzame biomassa, want Fripel is NTA8080 en better biomassa gecertificeerd. Zo werken mkb-ers – samen met Fripel – mee aan duurzaamheid”, legt directeur Hut de voordelen uit.

Zwarte pellet

Fripel werkt verder aan de ontwikkeling van een zwarte pellet, gemaakt van hout- en vezelachtige biomassa die teruggebracht wordt tot koolstof. ,,Dit noemen we ook wel torre fractie. De zwarte pellet wordt gemaakt van bijvoorbeeld mangonoten, kokosvezels, bermgras, snoeisels van blad, maïshaksel, olifantsgras en walnootdoppen. We kunnen alle biomassa met vezelstructuur gebruiken. Met een nieuwe technologie kan deze biomassa teruggebracht worden tot koolstof. Het levert een duurzame, circulaire en zwarte pellet op die veel meer energie per pellet geeft. De zwarte pellet kan in onze eigen verwarmingssystemen worden gebruikt, tegen dezelfde prijs als de huidige pellets.”

Hut denkt vijf jaar nodig te hebben voordat de zwarte koolstofpellet volledig is ontwikkeld. ,,Eerst willen we met de bedrijven ons slimme verwarmingssysteem testen en daarna komt fase twee, waarin we de koolstofpellet produceren en gaan testen. De landbouw kan meeprofiteren door biomassa aan te planten voor de zwarte pellet”, aldus Hut. Hij ziet het gebruik van biomassa niet als eindstation, maar als een noodzakelijke tussenfase. ,,De ontwikkeling van waterstof duurt nog te lang, terwijl biomassa per direct ingezet kan worden voor de huidige crisis. ”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord