Kennisplatform voor het noorden

Houtpellets van Fripel: regionaal, duurzaam en circulair

Geplaatst op 31 oktober 2023
Houtpellets van Fripel: regionaal, duurzaam en circulair

Fripel is anders: het productiebedrijf maakt pellets van A-kwaliteit rest- en afvalhout uit de regio en zet de houtpellets ook in de nabije omgeving af. “Dat is uniek aan ons bedrijf. Er worden niet onnodig bomen voor onze pellets gekapt en het aantal transportkilometers houden we zo laag mogelijk”, legt bedrijfsleider Michel Mulder uit.

Fripel is opgezet op basis van circulair denken en doen, zo gaat Mulder verder. In een straal van 75 kilometer rondom Drachten wordt het resthout ingezameld en gedistribueerd. De jonge onderneming werkt met name met afvalhout uit de bouw, pallets, kisten, blokjes en zaagsel. “Maar we verwerken ook veel houten verpakkingsmateriaal en ladingdragers, die overbodig zijn na de levering van de producten. Het is een duurzame oplossing voor afvalhout.”

Het A-materiaal resthout wordt vervolgens schoongemaakt, gesorteerd en ontdaan van met name ijzerdeeltjes, waarna het wordt gedroogd en tot pellets wordt geperst. De capaciteit van de fabriek ligt moment op zo’n 10.000 ton per jaar, maar er wordt druk aan gewerkt om de productie op te voeren door middel van het draaien van meerdere shifts.

Jong

Het jonge bedrijf zit sinds 2019 in Drachten. Door het regionaal inzamelen en afzetten onderscheid Fripel zich van veel andere pelletfabrieken. “We krijgen het hout aangeleverd door verschillende regionale leveranciers. Maar we zoeken altijd meer”, zegt Mulder met een lach. “Omdat we met verschillende soorten hout werken, moeten we het productieproces regelmatig aanpassen. Het ene hout is droger, andere soorten hebben buiten gelegen en zijn natter. We moeten al het hout indrogen tot een bepaald vochtpercentage. We zijn druk bezig om het productieproces te verfijnen en te automatiseren om de grote vraag naar onze pellets aan te kunnen.”

Fripel produceert eco-vriendelijke en hoogrendements pellets onder de naam Nordpellets. Het bedrijf levert de pellets zowel aan particulieren, bedrijven en grootverbruikers, zoals kalver-, kippenmesterijen en kwekerijen. Bigbags van 1250, 750, 500 kilo of kleine zakjes van 15 kilo: de pellets zijn leverbaar voor pelletkachels en –installaties en kunnen worden bezorgd of opgehaald bij de fabriek in Drachten.

Ambitieus

Fripel is een ambitieus bedrijf, dat snel hoopt te groeien. “We werken regionaal en hopen in de toekomst in andere delen van Nederland vergelijkbare vestigingen neer te zetten. Ook daar zal hout wat regionaal beschikbaar is, worden ingezameld en worden verwerkt. Zo houden we op alle locaties het aantal transportkilometers beperkt tot een minimum en kunnen we zorgen voor verwarming van huizen en bedrijven in de regio.”

Innovatie

Fripel is bovendien bezig met innovatie, onder andere door de ontwikkeling van de zwarte pellet. “De zwarte pellet wordt gemaakt van hout- en vezelachtige biomassa die terug gebracht wordt tot koolstof. Dit noemen we ook wel torre-fractie. De zwarte pellet wordt gemaakt van bijvoorbeeld mangonoten, kokosvezels, bermgras, snoeisels van blad, maïshaksel, olifantsgras en walnootdoppen. We kunnen alle biomassa met vezelstructuur gebruiken. Met een nieuwe technologie kan deze biomassa teruggebracht worden tot koolstof. Het levert een duurzame, circulaire en zwarte pellet op die veel meer energie per pellet geeft. Het is economisch aantrekkelijk, CO2-neutraal, circulair en duurzaam.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord