Kennisplatform voor het noorden

XPAR Vision nieuwste lid hightech bedrijvengroep

Geplaatst op 3 april 2019
XPAR Vision nieuwste lid hightech bedrijvengroep

Met XPAR Vision heeft de Noord-Nederlandse hightech bedrijvengroep Innovatiecluster Drachten een voormalig universitair ontwikkelcentrum van de Rijksuniversiteit Groningen binnengehaald. In 2014 won het bedrijf de Groninger Ondernemingsprijs. Inmiddels is het met zijn geavanceerde sensor- en robottechnologie al twintig jaar wereldmarktleider in het optimaliseren van de kwaliteit van glazen flessen en potten in de glasindustrie. Met de toetreding van XPAR Vision telt Innovatiecluster Drachten 19 hightechbedrijven uit Groningen, Fryslân en Drenthe.

Het Groningse bedrijf sluit met haar innovaties volgens voorzitter Binne Visser goed aan bij de andere bedrijven van Innovatiecluster Drachten. ,,XPAR Vision beheerst met haar software, sensors en robots op zeer hoogstaand niveau de productie van glazen verpakkingen. Dat kan alleen als je je engineers stimuleert om buiten de gebaande paden te denken en te ontwerpen. Met die kwaliteit is XPAR Vision niet alleen een logische partner voor onze bedrijven, maar bovendien een voorbeeld voor vele bedrijven in Noord-Nederland.’’

Durf
Creativiteit en vooral ook durf zijn volgens Paul Schreuders, CEO van XPAR Vision randvoorwaarden om innovatief te zijn. ,,Daarnaast moet je praktisch zijn en, in ons geval, veel met klanten spreken. Wij geven bijvoorbeeld veel applicatieondersteuning aan klanten, want door goed gebruik van onze spullen kan de volgende verkoop gerealiseerd worden.’’ Schreuders hecht aan interacties met klanten omdat die tot nieuwe ideeën leiden. ,,Met het toetreden tot het Innovatiecluster Drachten hopen we op interacties met andere hightechbedrijven, waarbij er over en weer verrijking en uiteindelijk versnelling in ontwikkeling zal ontstaan.’’

‘Smeerrobot’
Het Groningse bedrijf ontwikkelt op dit moment een speciale robot die ervoor zorgt dat er minder glas nodig is voor het verpakken van voedsel. Nu zijn glazen verpakkingen circa 30 tot 40 procent dikker dan eigenlijk nodig is. ,,Deze zogenaamde ‘smeerrobot’ voorkomt dat glas, tijdens de productie, aan de mallen voor de verpakkingen blijft hangen. Hierdoor worden de glazen verpakkingen niet dikker dan nodig’’, legt Schreuders uit. Volgens hem bespaart de robot ook nog op productiekosten en energie. De provincie Groningen heeft een subsidie verleend van 131 duizend euro om deze robot te ontwikkelen, met het oog op banengroei in het noorden.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord