Kennisplatform voor het noorden

Wolbers Watermanagement zorgt voor droge voeten

Geplaatst op 20 juli 2021
Wolbers Watermanagement zorgt voor droge voeten

Wolbers Watermanagement is vanuit Gees in heel Nederland en Duitsland actief met bronbemaling en grondboringen. Met twintig vakkundige medewerkers, honderd pompen, meerdere boorinstallaties, vier vrachtwagens en zes jeeps kan het bedrijf kleine en zeer grote opdrachten aan. Zoals het droogleggen van bouwputten voor funderingen van grote windmolens of elektriciteitsmasten, voor een kelder onder een woonhuis of voor de aanleg van riolering. Ook is Wolbers in toenemende mate actief met boringen voor aardwarmte en het slaan van waterputten bij agrarische bedrijven.

Het bedrijf bestaat in de huidige vorm sinds 2016. In dat jaar nam Riekus Wolbers – na jarenlang elders in de bronbemaling te hebben gewerkt – een bestaand bronbemalingsbedrijf in Gees over, om het samen met zijn vrouw Anja en zoons Rick en Jan verder te gaan runnen. Met succes: in de afgelopen vijf jaar is het bedrijf in alle opzichten verdubbeld. En de groei is er nog lang niet uit.

Watermanagement
Overal waar (grond)water in en om de bouwput voor problemen kan zorgen, neemt Wolbers dat probleem weg. Met verticale-, horizontale en deepwell-bemaling. Maar ook voor het overpompen van rioolwater of het leegpompen van vijvers en kanalen zijn de mobiele pompen van Wolbers uitstekend geschikt. Daarnaast beschikt het bedrijf over meerdere ontijzeringsinstallaties voor het zuiveren van grondwater en buffercontainers voor vloeistofopslag. Watermanagement in de breedste zin van het woord. Dat management begint al op het kantoor in Gees, waar voor elk project uitvoerig vooronderzoek wordt verricht en risico’s worden ingeschat. Elke grondsoort vraagt om zijn eigen aanpak, voor zowel bemaling als grondboringen.

Innovatief

De familie Wolbers combineert jarenlange ervaring van Riekus en de medewerkers van het eerste uur, met een moderne en innovatieve aanpak van de jongste generatie. Zo wordt er volop geïnvesteerd in de nieuwste machines, in digitale innovatie, en in nieuwe markten.

Watervloer
Het bedrijf beschikt over vrachtwagens met ingebouwde watervloer en pomp, om zelf vijf kuub werkwater mee te nemen, voor projecten waarbij gaten met hoge druk worden gespoten in plaats van geboord. Ook worden bij de bemaling steeds vaker elektrische pompen toegepast om de bouwput te bemalen. Daarbij maakt Wolbers gebruik van digitale watermeters op de pompen, om zo exact mogelijk te werken en te voldoen aan de steeds strenger wordende wet- en regelgeving wat betreft het onttrekken van grondwater.

Koninklijk tintje

Het motto ‘Wij houden uw voeten droog’ kreeg onlangs nog een koninklijk tintje, toen Koning Willem-Alexander het enorme Zonnepark Hollandia van Solarfields en Avitec in Nieuw-Buinen opende. De koning hield zijn voeten daar droog, mede dankzij de bronbemaling van Wolbers. Avitec werkt veelvuldig samen met het bedrijf uit Gees. Andere voorbeelden van grote projecten in de eigen regio zijn de riolering in Emmen bij Utopolis, station Emmen-Zuid en de grote sanering van de voormalige stortplaats Woltersum, in opdracht van Van der Wiel.

Duitse windmolens
En zo zijn er tal van aansprekende opdrachten te noemen in Nederland en Duitsland, tot Flensburg en Magdeburg aan toe. Bij de oosterburen gaat het vooral om grote windmolenprojecten en hoogspanningsleidingen; Duitse aannemers en infrabedrijven vertrouwen op de kwaliteit van Wolbers. Dit vertaalt zich in dat Wolbers als één van de weinige Nederlandse bedrijven gecertificeerd is voor de Duitse Zert-Bau voor mechanische boringen.

Energietransitie

Het familiebedrijf is innovatief en toekomstgericht bezig, met in toenemende mate opdrachten die op enigerlei wijze met de energietransitie te maken hebben. Windmolens, zonneparken, hoogspanningsleidingen noem maar op. En met het boren voor gesloten verticale bodemwarmtewisselaarsystemen wordt er ook op kleinere schaal aan de transitie meegewerkt. Tegelijkertijd zit het bedrijf zelf ook volop in de energietransitie: steeds meer pompen worden elektrisch en op het dak van de enorme loods liggen tweehonderd zonnepanelen. Wolbers Watermanagement houdt uw voeten droog, met dank aan de zon boven uw hoofd.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord