Kennisplatform voor het noorden

WILDLANDS Adventure Zoo: De grote verhuizing

Geplaatst op 2 maart 2016
Wildlands adventure zoo Emmen

De opening van WILDLANDS Adventure Zoo Emmen is op 25 maart 2016. Om te zorgen dat de dieren zich dan al op hun gemak voelen in hun nieuwe verblijven is direct na de jaarwisseling begonnen met het verhuizen van alle dieren.

Het opvallende aan zo’n grote verhuizing is dat elke diersoort weer op een andere manier naar de nieuwe locatie in Wildlands wordt overgebracht. Een olifant verhuis je nu eenmaal anders dan een aap of een leeuw. De moeilijkste stap is het dier vanuit de stal in de trailer of transportkist te krijgen. Veiligheid voor mens en dier is daarbij natuurlijk van het grootste belang en ook het welzijn van de dieren speelt een belangrijke rol bij de keuze van manier van transporteren.

Eerst de savannebewoners
De hoefdieren van de savanne waren als eerste aan de beurt. De kudde impala’s werd in zijn geheel een gereedstaande trailer in gestuurd, waarna de trailer voor hun splinternieuwe stal werd gezet. Na enige aarzeling draafden ze vlot hun nieuwe plek in. De kudde zebra’s werd gesplitst in twee groepjes van drie dieren en met dezelfde trailer zonder problemen verhuisd. Het overbrengen van de acht giraffen heeft een hele dag gekost. Met veel geduld verliep ook dat transport volgens plan.

Het overbrengen van de drie vrouwelijke neushoorns daarentegen ging heel anders dan verwacht. Neushoorn Jennifer ging als eerste en stapte heel rustig de nieuwe stal in. De problemen ontstonden toen Zahra in de transportkist geladen moest worden. Zahra stormde de kist in en duwde een stalen balk opzij. Dat zag er gevaarlijk uit maar ze kon gelukkig niet uit de kist komen en de balk werd weer op zijn plaats gezet. Uiteindelijk stonden aan het eind van de dag alle drie de neushoorns in hun nieuwe stal te genieten van vers hooi. Het was een zeer spannende verhuizing geweest.

Verhuizing olifantenkudde
Het overbrengen van de kudde van acht olifanten naar WILDLANDS Adventure Zoo Emmen was letterlijk en figuurlijk een grote klus. De olifanten hebben de afgelopen weken geleerd om de grote transportkist in te lopen. Ze deden dat graag, omdat achter in de kist allerlei lekkers lag. Als dat voer dan opgegeten was, liepen ze de kist weer uit. Op de dag van transport liepen ze de kist in, maar toen ging de deur achter ze dicht. Met Ma Yay Yee en haar zoontje Ravi ging dat voorspoedig. Ook het uitladen in WILDLANDS verliep zonder problemen. Die kwamen pas, toen Shwe Zin aan de beurt was. Die weigerde de kist in te lopen. Na zo’n twee uur proberen, ging ze weer op stal en mochten Mingalar Oo en haar twee zoons de kist in lopen. Dat verliep gelukkig wel weer vlot. Shwe Zin bleef nog een nachtje op stal bij twee jonge mannetjesolifanten. De volgende ochtend liep Shwe Zin wel vlot de kist in. Beide mannetjesolifanten deden zoals verwacht niet moeilijk en daarmee waren ook alle acht olifanten veilig en wel overgebracht naar WILDLANDS.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord