Kennisplatform voor het noorden

Wijkvernieuwing KAW architecten in Selwerd werpt eerste vruchten af

Geplaatst op 24 februari 2023
Wijkvernieuwing KAW architecten in Selwerd werpt eerste vruchten af

Een op de vier kinderen in de Groningse wijk Selwerd groeit op in armoede en de gezondheid van de bewoners steekt schraal af tegen het stedelijk gemiddelde. Dat kwam ook terug in de kankeratlas die het Integraal Kankercentrum Nederland onlangs publiceerde. Daarom zet KAW met haar integrale wijkvernieuwingsplan vol in op gezondheid en welbevinden, aldus Wietske Schober, adviseur wijkvernieuwing bij het architectenbureau. KAW zoekt daarbij nadrukkelijk de samenwerking met de bewoners en andere partijen.

Landelijk onderzoek wijst steeds weer uit dat binnen de wijkvernieuwing de meest positieve effecten worden bereikt in wijken waar op grote schaal en op breed terrein maatregelen worden getroffen. Ook daarom is in Selwerd gekozen voor een integrale aanpak: zoveel mogelijk plannen en ideeën worden met elkaar gecombineerd. Bijvoorbeeld door de aanpak van de openbare ruimte te combineren met de energietransitie en bewoners mee te laten werken aan het herinrichtingsplan.

Als projectmanager zorgt KAW voor de programmasturing van de tientallen projecten in de wijk en de bestuurlijke afstemming. Maar het belangrijkst: KAW faciliteert dat iedereen elkaar weet te vinden. Alle partners in de wijk hebben de handtekening gezet onder een plan om zo integraal mogelijk samen te werken en met bewoners aan de slag te gaan. Woningcorporaties, welzijnsinstellingen, politie, zorgpartijen, onderwijs en warmtebedrijven doen dit onder de naam Sunny Selwerd, een naam die inmiddels ook door menig wijkbewoner wordt herkend.

Vier doelen

Het fysieke doel bij de wijkvernieuwing is het verbeteren van de woningen door renovatie en in sommige gevallen door sloop en nieuwbouw (onderdeel van de wijkaanpak is de nieuwbouw van ruim 1000 woningen in de wijk), de aanleg van een warmtenet en het opknappen van de openbare ruimte. KAW heeft het beleid van de gemeente Groningen vertaald in vier concrete doelen, te weten iedereen kan gelukkig zijn en gezond bewegen in Selwerd; samen wonen we betaalbaar en duurzaam; onze openbare ruimtes zijn veilig en mooi groen; en iedereen kan meedenken, meepraten en meedoen.

Doordat er cross-overs gemaakt worden tussen de verschillende doelen zijn de projecten in de wijk niet onder een doel te vangen. Schober: ‘Zoals bij de aansluiting van de wijk op stadsverwarming. Dat gaat in eerste instantie over betaalbaar en duurzaam wonen, maar omdat de straat toch open moet, wordt ook direct de openbare ruimte aangepakt. Bewoners denken mee en overlast in de straat wordt eerst opgelost. Door koppelkansen te benutten, wordt er veel meer bereikt.’

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord