Kennisplatform voor het noorden

Wegzehr: Grote Neo Rauch tentoonstelling in Drents Museum

Geplaatst op 13 oktober 2022
Wegzehr: Grote Neo Rauch tentoonstelling in Drents Museum

Van 9 oktober 2022 t/m 26 maart 2023 presenteert het Drents Museum werk van de wereldberoemde Duitse kunstenaar Neo Rauch, waarbij de volledige focus op zijn werk op papier ligt. Naast grote kleurrijke voorstellingen in olieverf op papier is er aandacht voor de bijzondere kleinere werken op papier. Het gaat om litho’s, potlood-, pen- en viltstifttekeningen die een intiemere blik op het werkproces van de Meistermaler bieden. De tentoonstelling Neo Rauch – Wegzehr is te zien in de Abdijkerk van het museum en omvat ongeveer honderd werken op papier die voor het grootste deel nog niet eerder in Nederland getoond zijn.

Droomwerelden

Neo Rauch (1960) is een van de meest toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Zijn kleurrijke schilderijen en tekeningen voelen aan als een droomwereld die geleidelijk aan verontrusting teweegbrengt. In zijn werk combineert Rauch op een unieke manier een bewogen persoonlijke en politieke geschiedenis. Invloeden van magische, terugkerende motieven als fabrieksschoorstenen en kerktorens en komische figuren, komen samen in de persoonlijke wereld van de kunstenaar. Rauchs werk is wereldwijd door musea aangekocht, waaronder door het Metropolitan Museum en het Guggenheim Museum in New York en de Goetz Collection in München.

Hochschule für Grafik und Buchkunst

Toen Neo Rauch nog maar vijf weken oud was, kwamen zijn ouders om het leven bij een treinongeluk. Vader Hanno en moeder Helga studeerden op dat moment aan de kunstacademie in Leipzig, de Hochschule für Grafik und Buchkunst. Rauch groeide op bij zijn grootouders in het provinciale stadje Aschersleben, net als Leipzig op dat moment onderdeel van de DDR. Hij studeerde aan dezelfde kunstacademie als zijn ouders. Daar werd hij meesterstudent onder de befaamde schilder Arno Rink en startte er later zelf met lesgeven. 

Neue Leipziger Schule

In 2009 is Neo Rauch eerder in het Drents Museum te zien geweest. De tentoonstelling Realisme uit Leipzig liet drie generaties Leipziger Schule zien en was de eerste museale tentoonstelling van Leipziger kunst in Nederland.  Neo Rauch – Wegzehr past in de serie tentoonstellingen die het Drents Museum heeft georganiseerd met kunst van de Neue Leipziger Schule. Eerder waren in deze serie onder meer solotentoonstellingen te zien van Rosa Loy, David Schnell, Matthias Weischer en Kristina Schuldt. Neo Rauch kan het boegbeeld van deze kunstbeweging genoemd worden en zijn tentoonstelling is zodoende een kroon op de reeks. Bij de tentoonstelling verschijnt het gelijknamige publieksboek Neo Rauch – Wegzehr Werken op papier. Het boek is onder meer verkrijgbaar in de Museumshop van het Drents Museum.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord