Kennisplatform voor het noorden

Voor Hollandia Services is geen brug te ver

Geplaatst op 8 mei 2024
Voor Hollandia Services is geen brug te ver

Hollandia is een oer-Hollands familiebedrijf en sinds 1928 een bekende naam in de (inter)nationale staalbouw. Hollandia Services is als dochteronderneming een expert in inspectie, onderhoud en renovatie van beweegbare bruggen, sluizen en keringen. Vestigingsmanager Herwin van ’t Oever, projectleider Sander van Trigt en servicemonteur Bram Zijsling vertellen over hun rol binnen diverse projecten in Friesland en Groningen.

Herwin van ’t Oever (53) stuurt als vestigingsmanager de locatie van Hollandia Services in Sint Nicolaasga aan. Naast leidinggeven aan het team van projectleiders, werkvoorbereiders, uitvoerders en servicemonteurs is projectmanagement onderdeel van zijn functie. Herwin: “We hebben hier onze eigen montage- en onderhoudsploeg. We leunen alleen op onze hoofdvestiging in Krimpen aan den IJssel bij disciplines die wijzelf niet in huis hebben. Verder zoeken we vooral de samenwerking met noordelijke partijen op. Niet alleen vanuit strategisch oogpunt, maar ook om lokaal ondernemen en samenwerken te stimuleren.”

Multidisciplinaire functies

Op de vraag of regionaal samenwerken handig is vanwege het spreken van dezelfde taal, moet vooral Bram Zijsling lachen. “Ik ben één van de Friestaligen hier”, aldus Bram. De 28-jarige servicemonteur stapte tweeënhalf jaar geleden aan boord bij Hollandia Services en geniet zichtbaar van zijn brede functie. “Multidisciplinair noemen ze dat met een mooi woord. Ik ben begonnen als monteur, maar wel met de intentie om door te kunnen groeien. Inmiddels heb ik een meer coördinerende rol. Op de werkplaats zorg ik dat alles goed voor elkaar is. Daarin mag ik graag vooruitkijken, zodat het team optimaal kan werken en niemand voor verrassingen komt te staan. Los van het coördinerende aspect sta ik er graag met mijn neus bovenop hoor als een brug wordt teruggehangen en gemonteerd.”

‘Een cilinder in de aandrijving weegt vijfduizend kilo’

Hoge Euvelgunnerbrug

Sander van Trigt is de derde persoon aan tafel. Hij heeft een civieltechnische achtergrond en is als projectleider en uitvoerder betrokken bij diverse grote projecten. Hij zorgde vrij recent voor de voorbereiding en uitvoering van de montage van de nieuwe Hoge Euvelgunnerbrug in Groningen. “Met zusterbedrijf Hollandia Infra als opdrachtgever hadden wij als taak de vallen en de volledige aandrijving in de basculekelder te monteren. Om een beeld te geven: de brug heeft een hydraulische aandrijving met enkele cilinders die vijfduizend kilo per stuk wegen. Zelfs de kleine onderdelen wegen al snel driehonderd kilo. In Sint Nyk hebben we het voorwerk voor de montage gedaan, inclusief planning, logistiek en het schakelen met alle partijen en disciplines. Wagenborg Nedlift was daar één van, zij zorgden voor het hijswerk. In dit meerjarenplan moeten alle puzzelstukjes uiteindelijk passen. Omdat we niet de leiding hadden, ben je afhankelijk van anderen en is aanpassingsvermogen essentieel. Maar we hebben het gered met elkaar.” Sinds september vorig jaar rijdt het verkeer over de nieuwe Hoge Euvelgunnerbrug, waarmee het project is afgerond.

Engwierum & Zijlsterrijd

Bram werkt momenteel aan twee projecten in Friesland. In Engwierum wordt de gelijknamige ophaalbrug gerenoveerd, inclusief nieuw brugdek (val) en hameistijlen (draagconstructie). In Zijlsterrijd wordt het val van de ophaalbrug Zijlsterrijd vervangen. Beide projecten zitten in een afrondende fase, aldus Bram. “De brug in Engwierum is operationeel voor de vaart en wordt bediend vanuit Leeuwarden. We zitten in de laatste fase. Een paar honderd meter verder is het oude brugdek van de ophaalbrug Zijlsterrijd afgevoerd en is het nieuwe dek geplaatst. Het vervoer ging per schip. Nu is het zaak om alle elektra en sensoren te plaatsen. Vanuit Hollandia Services is dit een driemansklus geweest, waarbij de aanbesteding anderhalf jaar geleden was. De realisatie vindt plaats tussen november 2023 en april 2024. De brug is dus bijna operationeel. Samen met Oosterhof Holman en Batenburg Beenen hebben we deze klus geklaard, waarbij de expertise van drie partijen elkaar aanvullen in het civiele, elektrotechnische en werktuigbouwkundige deel.”

‘Ook bij een calamiteit aan een brug of sluis kunnen we razendsnel schakelen’

Tsjerk Hiddessluizen

Wie in Harlingen is geweest of de boot naar Vlieland of Terschelling heeft genomen, is waarschijnlijk wel eens over de Tsjerk Hiddessluizen gereden. Hollandia Services renoveert de vallen en de ballastgewichten. Daarnaast krijgt één brugdeel nieuwe aandrijvingen. Herwin zorgt met zijn team voor het volledige projectmanagement. “Daarbij kun je naast het renoveren en vernieuwen van de bruggen denken aan contact met opdrachtgever Provincie Friesland, het aansturen en monitoren van toeleveranciers en het organiseren van benodigde overleggen. De civiele werkzaamheden begonnen in september 2023. We zijn nu bezig met de laatste loodjes. Er is enige uitloop geweest, omdat we tijdens de klus opmerkten dat de stalen brugdelen minder goed waren dan verwacht. Ook dat kunnen we snel oppakken en afwikkelen. Midden april is dit traject afgerond.”

Samenwerking

Naast vaste partners als Oosterhof Holman, Batenburg Beenen en Wagenborg Nedlift werkt Hollandia Services regelmatig samen met KTF Harlingen, Molenmaker Techniek, Sijperda Verhuur en TNS Metaalbewerking. De veelzijdigheid aan partijen en projecten maakt werken binnen Hollandia Services aantrekkelijk. “De diversiteit zorgt dat we overal komen. Ook bij calamiteiten wordt een beroep op ons gedaan, zoals recent bij een houten brug in Pekela. Dan worden we gebeld, gaan we erheen en lossen we het op”, aldus Sander. “En elke brug is anders”. Herwin aanvullend: “Onze uiteenlopende opdrachtgevers vragen ook een verschillende aanpak. Het is mooi om elke klant op maat te bedienen. Verder zijn we multi-inzetbaar en komen we overal. Van het uiterste Oost-Groningen tot Den Helder. Dat maakt ook dat onze naamsbekendheid in het Noorden toeneemt. Wat dat betreft staan we open voor nieuwe opdrachtgevers en dito plaatselijke partners.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord