Kennisplatform voor het noorden

Vincent Vibes: schrijf en schilder als Van Gogh

Geplaatst op 4 december 2023
Vincent Vibes: schrijf en schilder als Van Gogh

Op donderdag 28 december presenteert het Drents Museum Vincent Vibes, een programma met performances, schilder-, schrijf- en muziekworkshops voor het hele gezin. Op die dag in de kerstvakantie laten danser Selmar van Hinte-Hup en dichter Michael ter Maat zien en horen hoe de Drentse periode van Vincent van Gogh hen heeft geïnspireerd. De kindervoorstelling Post gaat over avontuur en de keerzijde van reizen. Leer de fijne kneepjes van het schetsen en schilderen van illustrator Merel Djamila. Schrijf een brief als ode aan de fantasie met hulp van poëzie- en theatermaker Kasper Peters.  

Vincent van Gogh is wereldwijd beroemd als kunstschilder, maar kon ook prachtig schrijven. Tijdens zijn Drentse reis schrijft hij 24 brieven, misschien wel de mooiste uit zijn oeuvre. Tijdens Vincent Vibes leer je schilderen en schrijven als Vincent. Ook kun je op verschillende momenten luisteren naar spoken word en je laten meevoeren door theater, muziek en dans geïnspireerd door Vincent van Gogh. Het programma is te volgen voor alle leeftijden. Vincent Vibes wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Op reis met Vincent – Van Gogh in Drenthe

Herinneringen op papier
Merel Djamila bereikt met haar ‘journals’ duizenden volgers op Instagram en TikTok. Haar kleine kunstwerkjes maakt ze, net als Van Gogh, in haar schetsboek op locatie of onderweg. Tijdens de workshop op 28 december vereeuwig je jouw eigen herinneringen op papier. Daarbij komen technieken zoals het mengen van kleuren en aanbrengen van lagen ook aan bod. 

Reizen via de post
In hun speelse, humoristische en ontroerende kindervoorstelling Post nemen Jasmijn van Arkel en Anne Thijs Stegeman je mee in het leven van een ‘postreiziger’. Een jong meisje dat besloten heeft een wereldreis te maken via de post. Als pakketje verzendt ze zichzelf naar alle plekken waar ze altijd al naartoe heeft willen gaan. Een groot avontuur, maar er zit ook een keerzijde aan deze spannende reis. Twijfels slaan toe wanneer heimwee en eenzaamheid om de hoek komen kijken.

Over avonturen, geuren en kleuren
In de schrijfworkshop van dichter en theatermaker Kasper Peters leer je hoe je een brief kunt schrijven over je avonturen. Hoe beschrijf je een kleine ontdekking als een bijzondere gebeurtenis? De brief als ode aan de fantasie en het overdrijven. Het eindresultaat wordt zo mooi dat je het misschien wel tien keer wilt herlezen. 

Vincents vibes
Schrijver Michael ter Maat maakt graag gedichten en houdt ook van lezen. Zo las hij alle brieven die Vincent van Gogh in Drenthe schreef. Wat hem vooral is bijgebleven, is dat Vincent zich zo ontzettend eenzaam voelde. Tijdens Vincent Vibes kun je luisteren naar de gedichten die hij schreef over die eenzaamheid. Michael maakte ze speciaal voor de tentoonstelling Op reis met Vincent – Van Gogh in Drenthe.

Danser en choreograaf Selmar van Hinte-Hup liet zich ook inspireren door de tentoonstelling. Hij maakte een dans waarin het gaat over Vincents eenzaamheid, over de landschappen die de schilder in Drenthe zag en over de schoonheid van hard werken. Tijdens Selmars optredens zie je op de achtergrond, heel groot, schilderijen en tekeningen uit Vincents Drentse tijd.

Het programma start om 10.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Vincent Vibes is gratis toegankelijk bij aankoop van een ticket voor de tentoonstelling Op reis met Vincent

Foto: Tentoonstelling Op reis met Vincent, fotograaf: Sake Elzinga

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord