Kennisplatform voor het noorden

Vincent Letters met Ramsey Nasr en Barbara Stok op 22 oktober

Geplaatst op 21 september 2023
Vincent Letters met Ramsey Nasr en Barbara Stok op 22 oktober

Op zondag 22 oktober 2023 vertellen dichter/schrijver Ramsey Nasr en stripmaker/schrijver Barbara Stok in het Drents Museum over hun persoonlijke interpretatie van Vincent van Gogh. Naar aanleiding van de tentoonstelling Op reis met Vincent gaat moderator Annette Timmer in het programma Vincent Letters in gesprek met Nasr en Stok. Beiden zijn gelauwerde kunstenaars én beiden zijn geïnspireerd door de schrijvende schilder Vincent van Gogh. Barbara Stok maakte de beeldroman Vincent. Ramsey Nasr schreef poëzie op basis van de brieven van Van Gogh poëzie. Vincent Letters duurt van 14.00 tot circa 15.30 uur, kost € 15 (exclusief museumentree) en tickets zijn verkrijgbaar via www.drentsmuseum.nl/letters

Ramsey Nasr (Rotterdam, 1974) is een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars. Hij is dichter, schrijver, essayist, vertaler, librettist, regisseur en acteur. Hij speelt een hoofdrol in de hitserie Oogappels, waarvan momenteel het vijfde seizoen wordt uitgezonden. In 2000 debuteerde hij met de bundel 27 gedichten & Geen lied. Hij werd stadsdichter van Antwerpen en Dichter des Vaderlands. Tien jaar geleden werd Ramsey Nasr gegrepen door de honderden literaire brieven van Vincent van Gogh. In de essaybundel De fundamenten (2021) plaatste Nasr de briefliteratuur van Van Gogh in een breder maatschappelijk kader. En voor Wij waren onder de betovering, het poëziegeschenk 2022, baseerde hij zich opnieuw op de honderden brieven die Van Gogh schreef. De verzen bestaan uit Van Goghs eigen woorden, ingedikt en herschikt tot poëzie.
In januari 2024 verschijnt de bundel Hierbij stuur ik u bloeiende boomen. Volgens hetzelfde procedé weekt Nasr de woorden van Van Gogh los van hun context en chronologie, en herschikt ze tot fonkelnieuwe poëzie. Tijdens het interview op 22 oktober geeft Nasr alvast een voorproefje van dit poëtisch project waarin Nasr ook zichzelf op het spel zet, dwars door de woorden van Van Gogh heen.

Barbara Stok (1970) is stripmaker en heeft inmiddels 14 boeken op haar naam staan. Het meest recente is De filosoof, de hond en de bruiloft, een actueel verhaal over een filosofie uit de Griekse oudheid. In 2009 won zij, als eerste vrouw, de Stripsschapprijs voor haar oeuvre. Ze maakte in eerste instantie autobiografische stripverhalen over de grote en kleine vragen van het leven. De onderwerpen groeiden mee met haar leven.
Op verzoek van het Van Gogh Museum schreef en tekende zij Vincent (2012). Hierin wordt Van Gogh tot leven gewekt in een strip. Stok wilde niet te veel verzinnen en hem neerzetten als een echt mens, niet als een karikatuur en hem ook niet op een voetstuk plaatsen. Het moest een portret worden waarin hij zichzelf zou herkennen. Stok baseerde zich op de brieven van Van Gogh en richtte zich daarbij op de laatste jaren van zijn leven. Een van de thema’s is troost. Inmiddels is Vincent in meer dan twintig landen verschenen en een internationale bestseller.

Moderator Annette Timmer is presentator, interviewer, programmamaker en organisator. Ze werkt onder meer voor Stichting Literaire Activiteiten in Drenthe. Maandelijks praat zij in De Literaire Hemel in Amen met schrijvers over hun werk.

Op reis met Vincent
Vincent Letters is een programma in het kader van de tentoonstelling Op reis met Vincent – Van Gogh in Drenthe. Deze expositie neemt je mee op Van Goghs Drentse avontuur. Zoveel mogelijk werken uit het Drentse oeuvre van Van Gogh zijn voor het eerst samen te zien. Het was 11 september 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh naar Drenthe kwam, waar hij bijna drie maanden verbleef. Uit zijn brieven blijkt dat hij tijdens zijn verblijf een groot aantal werken maakte, maar het merendeel daarvan is verloren gegaan. Tot en met 7 januari 2024 zijn in de tentoonstelling schilderijen, tekeningen en aquarellen te zien die Van Gogh maakte in Drenthe. De werken zijn afkomstig uit musea en privécollecties van over de hele wereld.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord