Kennisplatform voor het noorden

Vattenfall en ENTRANCE helpen Groningse studenten op weg in energietransitie

Geplaatst op 5 juli 2024

Marcel Koenis, directeur Strategie en Innovatie bij ENTRANCE en Bente Kuipers, verantwoordelijk voor student relations bij Vattenfall. Fotograaf: Angelo Roga.

Vattenfall en ENTRANCE – Centre of Expertise Energy van de Hanze gaan samenwerken om studenten te helpen met hun eerste stappen op het gebied van de energietransitie. Het energiebedrijf heeft in het Eemshavengebied verschillende projecten in voorbereiding. Door stageplekken en onderzoeksopdrachten ter beschikking stellen, doen de studenten van ENTRANCE waardevolle kennis en ervaring op. Daarvan profiteren het energiebedrijf, de onderwijs- en kennisinstelling en de regio.

Het energieonderzoekscentrum van de Hanze ontwikkelt praktijkgerichte kennis die wordt overgedragen op studenten en professionals. HBO-studenten werken binnen het energietransitieprogramma van ENTRANCE samen vanuit diverse vakgebieden zoals IT, techniek en communicatie om concrete vraagstukken aan te pakken.

Met het samenwerkingsverband willen beide partijen een concrete bijdrage leveren aan het versnellen van de energietransitie en het zichtbaar maken daarvan. Door samen op te trekken in onderzoek en onderwijs kunnen het energiebedrijf en studenten leren van elkaar en van de innovaties waaraan wordt gewerkt.

Innovatiekracht in de regio bevorderen

Vattenfall heeft plannen voor een windpark in het Eemshavengebied. Ook worden de mogelijkheden onderzocht voor andere projecten.

Bente Kuipers is verantwoordelijk voor student relations bij Vattenfall Nederland: “we zitten middenin de energietransitie. Overal wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van wind- en zonneparken en ook batterijen en waterstof zijn volop in ontwikkeling. Dat vraagt om nieuw talent met kennis, skills en de juiste motivatie. Dankzij deze samenwerking versterken we de kennis die in deze regio aanwezig is en helpen we Groningen om de transitie nog sneller te realiseren.”

Marcel Koenis, directeur Strategie en Innovatie bij ENTRANCE, voegt hieraan toe: “Vattenfall is een toonaangevend energiebedrijf dat onze studenten een waardevol leertraject kan bieden. Deze samenwerking versterkt onze kennispositie, bevordert de innovatiekracht in de regio en betrekt een diverse groep jonge professionals bij de energietransitie.”

Over Vattenfall

De Hanze in Groningen is al 225 jaar onlosmakelijk verbonden met Noord-Nederland. In ruim twee eeuwen heeft de hogeschool zich ontwikkeld van een traditionele onderwijsinstelling naar een kennisinstelling waar studenten, onderzoekers, docenten en de beroepspraktijk samenwerken in leergemeenschappen. 

Over de Hanze en ENTRANCE – Centre of Expertise Energy

De Hanze in Groningen is al 225 jaar onlosmakelijk verbonden met Noord-Nederland. In ruim twee eeuwen heeft de hogeschool zich ontwikkeld van een traditionele onderwijsinstelling naar een kennisinstelling waar studenten, onderzoekers, docenten en de beroepspraktijk samenwerken in leergemeenschappen. 

ENTRANCE – Centre of Expertise Energy is onderdeel van de Hanze en beschikt over diverse expertises op het gebied van de energietransitie: waterstof, windenergie, energiesystemen en -netwerken, life sciences, economie, rechten, communicatie en gedragspsychologie. Als lerende kennisgemeenschap draagt ENTRANCE bij aan de versnelling van innovatie, en de ontwikkeling en implementatie van duurzame energieoplossingen. ENTRANCE is als onderzoekseenheid aangesloten op de regionale beleidsagenda’s, draagt bij aan de strategische doelen van de Hanze, heeft een krachtig netwerk om zich heen verzameld en realiseert goede kwaliteit van praktijkgericht onderzoek.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord