Kennisplatform voor het noorden

Innovatieve funderingsmachine uniek in Europa: Trillingsvrij en geluidsarm funderen met Drukpaal.nl

Geplaatst op 7 april 2023
Innovatieve funderingsmachine uniek in Europa Trillingsvrij en geluidsarm funderen met Drukpaal.nl

Als op een bouwlocatie de eerste paal de grond in wordt gedrukt door de funderingsmachine van Drukpaal.nl staan er vaak tientallen mensen te kijken. Niet omdat het indrukken met veel geweld gepaard gaat, of lawaai maakt. Juist niet. Trillingsvrij en geluidsarm verdwijnen de prefab funderingspalen in de grond. En juist dat is spectaculair. “Bij de tweede paal beginnen mensen vaak om zich heen te kijken: wat gebeurt hier eigenlijk?”, vertelt bedrijfsleider Menrik Doornbos.

Het innovatieve systeem van Drukpaal.nl wordt al meer dan drie jaar op bouwprojecten ingezet en het bedrijf uit Kampen krijgt het steeds drukker, maar er is nog steeds ‘zendingswerk’ te verrichten. Doornbos: “De bouw is behoudend en we zijn de enige in Europa met deze funderingsmachine. Ik voer continu gesprekken met constructeurs, ingenieurs en overheden om onze methode uit te leggen.”

Indrukken

De techniek die Drukpaal.nl gebruikt, heet indrukken. Kwalitatief hoogwaardige prefab palen worden door een hydraulisch aangedreven funderingsmachine van 375 ton de grond in gedrukt. Dat gebeurt trillingsvrij, geluidsarm en er komt geen (vervuilde) grond mee omhoog. “Onze zelfontwikkelde tool berekent hoeveel druk we verwachten te ondervinden. Tijdens het indrukken registreren we hoeveel drukkracht de paal die de grond in gaat daadwerkelijk ondervindt. Daardoor weet je het exacte draagvermogen van die paal en of die voldoet aan wat is uitgerekend. Dit biedt meer zekerheid dan bij andere funderingssystemen.”

Werk in het Noorden

Menrik Doornbos is een ‘Fries om utens’ en werkt graag in het Noorden. “Ik houd van de mentaliteit en vind de mensen prettig om mee te werken. De helft van onze opdrachten speelt zich af in de Randstad, de andere helft in Friesland en Groningen: in plaatsen als Harlingen, Groningen, Bedum, Hoogeveen, Delfzijl en Appingedam. Wat die locaties gemeen hebben, is dat de grond vaak slecht is. Ook gaat het vaak om binnenstedelijk gebied: dichtbij andere gebouwen wil je het liefst zo weinig mogelijk trillingen en overlast veroorzaken. Zodoende komen opdrachtgevers bij ons uit. Wij worden ingeschakeld voor woningbouwprojecten, utiliteitsbouw en industriële bouw.”

Uniek project: FDCA-fabriek

Drukpaal.nl heeft recent meegewerkt aan een uniek project. Naast Chemie Park Delfzijl bouwt Avantium ’s werelds eerste commerciële fabriek voor FDCA. Het innovatieve Avantium richt zich op hernieuwbare chemie en wil hier jaarlijks vijf kiloton FDCA produceren: de belangrijkste bouwsteen voor de 100% plantaardige, recycleerbare kunststof PEF. In opdracht van Geveke Bouw uit Eelde heeft Drukpaal.nl de fundering aangebracht. “Voor deze fabriek was een relatief duur funderingssysteem voorzien, waarbij de kans bestond dat de palen zouden ‘uitspoelen’ door waterstromen in de grond. Onze opdrachtgever Geveke Bouw zocht daarom een alternatief. Ingenieursbureau Wiertsema & Partners uit Tolbert deed een funderingsonderzoek en samen met hen hebben wij de handschoen opgepakt. Ons systeem werkt met prefab palen: deze zijn al keihard, daardoor is er geen kans op uitspoeling. Dat wij aan zo’n unieke fabriek een bijdrage hebben kunnen leveren, daar zijn we trots op.”

Slappe ondergronden

Doornbos: “Over het algemeen worden we ingezet als er sprake is van slappe ondergronden. Ook een ondergrond van potklei, zoals bij Appingedam, Bedum en Loppersum, is voor ons relatief eenvoudig om in te drukken.” Als Drukpaal.nl op een bouwlocatie actief is, zie je een enorme machine staan en een ploeg van vier man. “Een ploegbaas, funderingsmachinist, funderingswerker en de machinist op de rupskraan die de palen in de machine hijst. De machine wordt aangedreven door een dieselaggregaat, maar kan ook volledig elektrisch werken op een bouwstroomaansluiting.”

Betrouwbare partij

Iedereen die het relatief jonge bedrijf in actie ziet, is enthousiast. “We worden vaak door dezelfde opdrachtgevers opnieuw gevraagd. Zodra mensen snappen wat we doen, zien ze dat we een betrouwbare partij zijn en kwaliteit bieden in ons werk. Qua productie doen we niet voor traditionele funderingssystemen onder, terwijl we meer voordelen bieden. We krijgen het daardoor steeds drukker.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord