Kennisplatform voor het noorden

Topstukken uit Pompeï in het Drents Museum

Geplaatst op 30 december 2022
Topstukken uit Pompeï in het Drents Museum

Deze winter presenteert het Drents Museum Sterven in schoonheid – De wereld van Pompeï en Herculaneum. In deze grote archeologietentoonstelling staat het rijke leven vóór de allesverwoestende uitbarsting van de Vesuvius centraal. Meer dan 100 kunstschatten uit Italië tonen aan hoe belangrijk schoonheid was voor de Romeinen. Te zien zijn persoonlijke voorwerpen zoals kostbare sieraden en glaswerk, maar ook de imposante fresco’s, fonteinen en beelden waarmee ze huizen, tuinen en openbare gebouwen decoreerden.

De Romeinen waren van mening dat schoonheid en kunst goed waren voor de mens. Hun huizen, tuinen en straten stonden vol met de mooiste beelden en schilderingen. Zo ook in de havensteden Pompeï en Herculaneum. Hier komt op 24 oktober 79 na Christus het leven abrupt tot stilstand door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Ze worden de best bewaarde steden uit de Romeinse tijd. De tentoonstelling laat aan de hand van kunstschatten afkomstig uit beide steden zien hoe de Romeinen schoonheid inzetten en wat hun schoonheidsidealen waren.

Kunstige gebruiksvoorwerpen

De tentoonstelling voert langs drie thema´s. Het thema over persoonlijke schoonheid gaat in op het gebruik van schoonheid als vorm van zelfexpressie. Te zien is hoe zowel rijk als arm de huizen decoreerden met kleurige schilderingen en marmeren portretten. Kunstige gebruiksvoorwerpen, zoals een gouden armband in de vorm van een slang, een met goud en lapis lazuli ingelegde drinkschaal en een zilveren spiegel tonen aan dat bij de Romeinen ook de alledaagse voorwerpen met de grootst mogelijke aandacht werden gemaakt.
 

Weelderige tuin

Bij het thema Gemaakte schoonheid waant de bezoeker zich in de weelderige tuin van een welgestelde Romein. Fresco’s met mythologische voorstellingen, bronzen dierfiguren en mozaïeken van Nijlscènes staan opgesteld als in een geënsceneerd toneeldecor om gasten te imponeren. Pronkstuk is het witte marmeren beeld van een hert dat wordt aangevallen door twee honden.
 

Badhuizen en tempels

Openbare pracht zoomt in op de kunst in de openbare ruimte, zoals badhuizen, tempels en theaters. Voor een metershoge print van het forum van Pompeï staan keizerportretten, theatermaskers en grafbeeldjes. Een deel is betaald door Rome vanwege politieke doeleinden, een deel door particulieren die hun stad mooier wilden maken.
 

Familieroute

Bij de tentoonstelling is een gratis speciale familieroute met leuke kijk- en doe-opdrachten. Ook is er een uitgebreid activiteitenprogramma met onder andere lezingen.

Sterven in schoonheid – De wereld van Pompeï en Herculaneum

20 november 2022 t/m 26 maart 2023

Kaarten via www.drentsmuseum.nl/tickets

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord