Kennisplatform voor het noorden

Tentoonstelling Matthias Weischer in Drents Museum

Geplaatst op 24 december 2020
Tentoonstelling Matthias Weischer in Drents Museum

Tot en met 28 maart 2021 presenteert het Drents Museum in Assen werk van de Duitse kunstenaar Matthias Weischer onder de titel Bühne. De tentoonstelling toont een overzicht van de ontwikkeling die Weischer de afgelopen 20 jaar heeft doorgemaakt. Blikvanger is het schilderij Bulb uit 2020, dat het museum kon aankopen dankzij de Stichting Vrienden van het Drents Museum.

Weischer wordt gezien als een van de meest opvallende vertegenwoordigers van de hedendaagse Duitse schilderkunst. Hij maakt deel uit van de Neue Leipziger Schule, een kunstenaarsgroep die het Drents Museum al langere tijd volgt. 

In de tentoonstelling zijn ongeveer dertig schilderijen te zien en staat het kunstenaarschap van Matthias Weischer (Elte, 1973) van de afgelopen twintig jaar centraal. Weischer behaalt in 2003 zijn MA aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Zijn vroege werk bestaat uit donkere, desolate interieurs die iets grimmigs en surreëels hebben. Mede onder invloed van een tiidelijk verblijf in een artist residency in Rome verandert Weischer zijn stijl en gaat hij in de buitenlucht landschappen en tuinen schilderen in heldere en fellere kleuren.

‘Twin paintings’

In zijn huidige werk komen de twee stijlen samen. Weischer is teruggekeerd naar de interieurs maar schildert nu losser en kleurrijker. Hij zet zijn werk op in dikke lagen verf die bijna een architecturale kwaliteit hebben. Daarnaast experimenteert Weischer met ‘twin paintings’, waarvan enkele paren in de tentoonstelling te zien zijn. De kunstenaar werkt hierbij aan twee doeken tegelijk, waarop hij bijna iedere aanpassing kopieert. Dat zorgt voor een interessant experiment, dat je dwingt als kijker om je te focussen op de subtiliteiten.

Nieuwe aanwinst Bulb: typische Weischer!

Het Drents Museum is recentelijk begonnen met het actief verzamelen van internationaal werk voor de collectie hedendaagse figuratieve kunst. Het werk Bulb van Matthias Weischer uit 2020 is de tweede grote internationale aanwinst, na het schilderij Substanzen/Substances van Rosa Loy. De nieuwe aanwinst is mogelijk gemaakt dankzij de Stichting Vrienden van het Drents Museum.  

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie Matthias Weischer – Bühne, een uitgave van WBOOKS. Het boek is verkrijgbaar in de Museumshop.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met galerie GRIMM, Amsterdam/New York.

Voor een bezoek aan het Drents Museum is het noodzakelijk vooraf een ticket te reserveren via www.drentsmuyuseum.nl

Openingstijden: di. t/m zo 11.00 -17.00 uur. In de schoolvakanties ook op maandag geopend.

 

Fotobijschrift: Matthias Weischer, Bulb, 2020, olieverf op canvas, collectie Drents Museum, verworven dankzij steun van de Stichting Vrienden van het Drents Museum.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord