Kennisplatform voor het noorden

Subsidie voor versnelling woningbouw in de gemeenten Het Hogeland en Stadskanaal

Geplaatst op 7 november 2022
Subsidie voor versnelling woningbouw in de gemeenten Het Hogeland en Stadskanaal 

Gemeenten Het Hogeland en Stadskanaal ontvangen subsidie voor het maken van plannen voor woningbouw, waarbij het gaat om nieuwbouw en herstructurering van woonkernen in deze gemeenten. In beide gevallen huren de gemeenten capaciteit in voor het maken van stedenbouwkundige plannen. Dit geld komt uit de subsidieregeling die bedoeld is om gemeenten te ondersteunen bij het versnellen van de planvorming om daarmee het huidige woningtekort zo snel mogelijk te verkleinen. 

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken: “Nieuwe woningen zijn hard nodig om aan de toenemende vraag naar betaalbare woonruimte te voldoen. Ook zijn ze nodig ter vervanging van woningen, om de kwaliteit van de Groningse woningvoorraad op peil te houden. Het gaat hierbij niet alleen om betaalbare koopwoningen, maar ook om sociale huurwoningen. Deze subsidies helpen gemeenten hun plannen te versnellen en inwoners aan een passende woning te helpen.”

Stadskanaal en Onstwedde

Gemeente Stadskanaal krijgt 18.240 euro voor de inhuur van extra capaciteit zodat stedenbouwkundige plannen op korte termijn gemaakt worden. Het gaat om het realiseren van in totaal honderd woningen bij het centrum van Stadskanaal en in Onstwedde. In de bestaande woonkernen worden op braakliggende terreinen betaalbare koopwoningen en appartementen gerealiseerd. Uit woningmarktonderzoek is naar voren gekomen dat er behoefte is aan deze woonruimte. Bovendien verbetert de leefbaarheid met de invulling van deze locaties.   

Kantens

Gemeente Het Hogeland krijgt in totaal 28.692 euro voor de ontwikkeling van een plan voor het dorp Kantens. Door de recente ruimtelijke verbetering van de Kooistraat en de Meidoornstraat was er voor zes huurwoningen, die vanwege de versterkingsopgave gesloopt moesten worden, geen plek meer. Om voor deze huurwoningen en een aantal extra nieuwe huizen een locatie te vinden, voert bureau KAW een locatieonderzoek uit. Vervolgens gaat het bureau de voorkeurslocatie verder uitwerken. Hierbij zijn en worden inwoners van het dorp betrokken. 

Woningtekort verkleinen

De subsidieregeling is beschikbaar gesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de provincie Groningen. Met deze subsidie kunnen gemeenten tijdwinst boeken in de planvorming en daarmee ook in de uiteindelijke oplevering van woningen. In totaal is er ruim 800.000 euro beschikbaar voor alle Groninger gemeenten. De ambitie is om in de provincie Groningen tot en met 2030 28.500 nieuwe woningen te bouwen.

Aanvragen

Gemeenten kunnen de subsidie ‘Flexpool versnelling voorfase woningbouw provincie Groningen‘ aanvragen via de provinciale website. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord