Kennisplatform voor het noorden

Subsidie voor jong schrijftalent uit Groningen en Noordwest-Duitsland

Geplaatst op 9 maart 2023
Subsidie voor jong schrijftalent uit Groningen en Noordwest-Duitsland

Na een eerste editie in 2022 trekken Grasnapolsky en NOORDWOORD in 2023 opnieuw samen op in de ondersteuning van literair talent. Tijdens het festival Grasnapolsky op 12 maart presenteren jonge dichters uit Nederland en Duitsland hun werk waarin streektaal centraal staat. In juni treden ze nog een keer op voor publiek tijdens het poëziefestival Dichters in de Prinsentuin. De provincie draagt € 27.000 subsidie bij vanuit de regeling Amateurkunst, cultuurparticipatie en erfgoed

Het project En je noemt het / Het grensland van stichting NOORDWOORD is een productie waarin streektaal centraal staat. Nederlandse en Duitse dichters uit het grensgebied nemen hun publiek mee in de woorden, klanken en sferen van de streektaal. In de week voorafgaand aan het festival Grasnapolsky is er een uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse dichters waarin ze de optredens gezamenlijk voorbereiden. 

Streektaal

Behalve voor het Gronings is daarbij aandacht voor het Drents en Platduuts, beide ook streektalen die een variëteit zijn van het Nedersaksisch. Het Gronings werd bovendien in 1996 erkend als regionale taal onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. NOORDWOORD en Grasnapolsky zijn organisaties die taal en cultuur van de provincie Groningen graag onder de aandacht brengen. De taaluitwisseling in dit project en de maatschappelijke erkenning van het Nedersaksisch sluiten daar goed bij aan. “Dit sluit helemaal aan bij de doelen van ons cultuurbeleid en daarom ben ik hier erg blij mee”, aldus cultuurgedeputeerde Mirjam Wulfse.

Ook subsidie

De provincie verleent ook subsidie aan de volgende projecten:

  • Cultuur en erfgoedmanifestatie 2023 – Stichting Kunstvloed Ubbega (€ 40.000)
  • Voorbij muren zing ik – Kamerkoor Con Anima (€ 3.500)
  • De miljoenen van Oene – Stichting Spek om Spinnen openluchtspelen (€ 5.000)
  • Impacttour Thuis heb ik nog een ansichtkaart. (Over)leven in een rampgebied – Centrum Groninger Taal & Cultuur (€ 14.000)
  • Bethlehem & Bethlehem Fringe – Stichting Kribbe Kreaties (€ 40.000)
  • Mercurious – Stichting Museum Philips Stadskanaal (€ 15.000)
  • TBS – Stichting Schout bij Nacht (€ 17.800)
  • De Wijk De Wereld – Stichting  DWDW (€ 40.000)

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord