Stabiel datanetwerk dankzij grondwerk van Orsatel

22 augustus 2019 Techniek

Een trage internetverbinding, daar heeft menig ondernemer een broertje dood aan. Op bedrijventerrein De Haven in Drachten zorgde Orsatel uit Hoevelaken onlangs voor een sneller en stabieler datanetwerk, door het omleggen van een aantal kabels. Orsatel werd door een tussenpartij ingeschakeld in opdracht van telecombedrijf KPN. “Wij werken landelijk en voeren derhalve ook projecten uit hier in het Noorden.”

Het doel van de grootscheepse omzetting in Drachten was vooral het verhogen van de snelheid van de internetverbindingen voor de bedrijven die gevestigd zijn op het industrieterrein. De werknemers van Orsatel waren ongeveer een week werkzaam in Drachten: de daadwerkelijke overname van de nieuwe verbinding vond ’s nachts plaats, zodat de bedrijven er geen last van hebben gehad. “Wel leg ik altijd contact met de gemeente en met de ondernemers op de locatie, zodat we in goed overleg onze werkzaamheden kunnen uitvoeren”, vertelt uitvoerder Hans Cornelissen.
“Wij zorgen hier in Drachten en op vele andere locaties voor een snel en storingsvrij datanetwerk”, aldus directeur Martin Cramer. “Een optimaal functionerend datanetwerk is tegenwoordig ontzettend belangrijk. Hier in Drachten leveren en installeren we een traditioneel kopernetwerk, daarin zijn wij gespecialiseerd. Maar uiteraard leveren we ook glasvezelnetwerken.”

Veilig en stabiel

Orsatel werkt voor verschillende partijen, die op hun beurt weer werkzaam zijn voor telecombedrijven als KPN. “Bij KPN is het zo dat die de apparatuur dichter naar de klant wil brengen, bijvoorbeeld door middel van verdeelkasten in de wijk zelf, in plaats van op een locatie verder weg”, weet Cornelissen. “Daardoor heeft de klant profijt van een stabieler netwerk”, voegt Cramer toe. De werknemers van Orsatel werken vaak net langs de weg: daar liggen de kabels weggestopt in de grond. Er moeten regelmatig stoepen worden opengebroken om oude lassen om te kunnen zetten naar nieuwe. “Dat is heel wat ingewikkelder dan even een draadje doorknippen en een nieuw draadje neerleggen”, vertelt de uitvoerder lachend. “Onze mensen hebben jarenlange ervaring en weten precies wat ze doen. Bovendien wordt er uitgebreid vooraf geschouwd, gemeten en tijdens het proces herhaaldelijk gecheckt of alles naar wens verloopt. Bovendien is veiligheid erg belangrijk: zowel het zorgen voor een veilige verbinding als het zorgen voor een veilige werkomgeving voor onze mannen. Ook daarom gaan wij uiterst zorgvuldig te werk”, aldus Cramer.

Storingen

Naast het omzetten van verbindingen verricht Orsatel ook veel ‘storingswerk’: door bijvoorbeeld werkzaamheden van derden kan het zijn dat een netwerk wordt onderbroken. Aan de werknemers van Orsatel de taak om op te sporen waar de storing zich precies bevindt en deze te verhelpen. “Dat doen we snel en effectief. We zijn altijd oproepbaar: ook weekends. Alles draait erom de klanten zoveel mogelijk te ontzien en eigenlijk geruisloos te werk te gaan, zodat klanten praktisch geen last hebben van dit soort storingen.”

Betrouwbaarheid en innovatie

Naast snelheid is betrouwbaarheid namelijk het meest belangrijk als het gaat om datanetwerken. “Wat dat betreft is het kopernetwerk nog steeds het meest betrouwbaar”, weet Cornelissen. “Al neemt het glasvezelnetwerk natuurlijk enorm toe: er zijn ook combinaties mogelijk van koper en glas.” Directeur Cramer: “Net als de telecombedrijven zijn ook wij voortdurend bezig met innoveren: wat is de beste oplossing? Is dat in sommige gevallen toch glasvezel, of kunnen we inderdaad een combinatie maken van een traditionele en een nieuwe oplossing?” Cramer weet waarover hij praat: hij begon zelf met ‘grondwerk’. “Ik heb nu eenmaal een enorme passie voor dit werk. Eind 2017 heb ik samen met mijn compagnon Orsatel overgenomen. Complexe overnames om snelle netwerken te creëren vind ik erg mooie projecten en gelukkig kan ik volledig vertrouwen op de kennis en ervaring van onze werknemers om grote projecten succesvol te volbrengen.”

Bekijk hier het artikel van Orsatel in het online magazine.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord