Kennisplatform voor het noorden

Spinder Kabeltechniek viert 60-jarig bestaan

Geplaatst op 11 oktober 2022
Spinder Kabeltechniek viert 60-jarig bestaan

In 1961 stapte melkboer Pieter Spinder uit Harkema over op het leggen van kabels voor de PTT.  In de afgelopen zestig (+1) jaar is Spinder Kabeltechniek in Augustinusga uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf in het Noorden op het gebied van de aanleg van ondergrondse kabelinfra. ,,We doen alles van ontwerp tot montage van de kabels”, aldus directeur en eigenaar Jan Postmus.

,,We hebben alle  disciplines in huis om verschillende soorten kabels aan te leggen voor energiebedrijven en wind- en zonneparken, maar ook voor telecombedrijven en de provincie Fryslân”, legt Postmus uit. ,,We hebben tussen de 80 tot 100 man aan het werk in Friesland, Groningen, Drenthe tot in Overijssel en de kop van Noord-Holland. We werken met eigen teams, maar ook met onderaannemers.”

Zestig

Pieter Spinder is – samen met zijn vijf zonen – de grondlegger van het bedrijf. ,,Als melkboer was het een moeilijke tijd in de jaren zestig met de komst van de supermarkten. Hij gooide het over een heel ander boeg en besloot om samen met zijn zonen voor de toenmalige PTT kabels te gaan leggen. In die tijd werd het bovengrondse net vervangen door een ondergronds net. Later werd Spinder ook hoofdaannemer voor het Provinciale Energie Bedrijf (PEB). Hele steden en dorpen in Friesland zijn door Spinder van kabels voorzien. Ondertussen zit er geen Spinder meer in het bedrijf”, aldus Postmus, die Spinder Kabeltechniek heeft overgenomen. ,,Maar één van de oud-eigenaren komt nog wel regelmatig even langs.”

Verhuizing

Vorig jaar besloot het bedrijf vanuit Harkema te verhuizen naar Augustinusga. De verhuizing vond plaats in het jaar dat Spinder Kabeltechniek exact zestig jaar bestond.  ,,We groeiden uit ons jasje op onze oude locatie. Helaas konden we dat jubileum in 2021 niet vieren vanwege de corona-beperkingen. Op 1 oktober van dit jaar hadden we een open dag en kunnen belangstellenden ons nieuwe pand aan de Uterwei 3 in Augustinusga bekijken. We zijn blij met ons nieuwe plekje in het bedrijfsverzamelgebouw. Er is nog bedrijfsruimte over en we zijn op zoek naar bedrijven die ons kunnen versterken en aanvullen.”

Personeel

Het groeiende bedrijf is eveneens druk op zoek naar personeel, zo laat Postmus weten. ,,Er is veel werk in deze tijd van energietransitie, maar het vinden van werknemers is moeilijk. We hopen dat meer mensen zich bij ons aanmelden uit de regio. We zijn een bedrijf met veel contact onderling, waar binding een belangrijke rol speelt.”

Het werken in de buitenlucht is één van de voordelen bij het aanleggen van kabels. ,,Het is afwisselend werk en je bent veel buiten. De teams hebben veel zelfstandigheid als ze op klus zijn, maar daar komt ook een stuk verantwoordelijkheid bij kijken. Maar tussen die zelfstandigheid en verantwoordelijkheid zit ook veel vrijheid. We hopen dat mensen zich aangesproken voelen en bij ons willen komen werken.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord