Kennisplatform voor het noorden

Snel schakelen met flexibele en zelfbewuste werknemers

Geplaatst op 9 april 2021
Snel schakelen met flexibele en zelfbewuste werknemers

Als organisaties iets hebben geleerd van de coronacrisis, dan is het wel flexibiliteit. Er zijn heel wat bakens verzet en werkwijzen aangepast. En dat gaat een stuk gemakkelijker met flexibele en zelfbewuste werknemers, die in staat zijn in no-time ander werk te doen als dat nodig is. Of in het geval van onverhoopte uitstroom snel naar nieuw werk kunnen worden begeleid (om zo eveneens de transitievergoeding te beperken, want die geldt ook in coronatijd).

Maar hoe krijg je je mensen zo flexibel? Hoe weet je of ze überhaupt flexibel zijn? “Dat zou je je niet tijdens of na een crisis af moeten vragen, maar van tevoren al moeten weten”, klinkt het stellig uit de mond van loopbaan- en personeelsadviseur Anneke Hemmen uit Wildervank. “Je zou altijd moeten weten wat jouw mensen naast hun dagelijkse werk nog meer kunnen of zouden kunnen. En belangrijker nog: die mensen zouden zelf goed op hun netvlies moeten hebben wat ze kunnen. En willen.”

Zelfloopbaanmanagement

Om dat te bereiken heeft Anneke Hemmen het zelfloopbaanmanagement ontwikkeld. “Op basis van de 6 G’s: goed, gaaf, geluk, gezond, groei en geld, kijken we jaarlijks met de werknemer naar zijn of haar competenties, belemmeringen en vooral mogelijkheden. Waar ben jij goed in, zowel in je werk als daarbuiten? Wat maakt jou gelukkig? Waar kun je je in ontwikkelen? Dit houden we jaarlijks bij in een digitaal portfolio, dat inzichtelijk is voor zowel werknemer als werkgever.”

Vier coaches

De werknemers worden in het zelfloopbaanmanagement gecoacht en getraind door Anneke Hemmen en haar collega’s Marjan van der Bult, Hilde Oosten en Charissa Verburg. Zij zijn in staat om het beste uit mensen te halen, op basis van de 6 G’s. In individuele sessies, of groepsgewijs, binnen of buiten de organisatie.

Wereld draait door

De boodschap die de vier coaches in deze crisistijd tijdens de sessies – momenteel vooral online – aan de werknemers meegeven is een optimistische. “Er zijn banen verloren gegaan door de coronacrisis, maar ook veel nieuwe bijgekomen. En er zijn allerlei bij- en omscholingstrajecten. Ontwikkeladviestrajecten. Er liggen kansen voor iedereen. Daarvoor is het wel belangrijk dat je in je kracht blijft en goed naar jezelf kijkt wat je kunt en wilt. En zeker niet bij de pakken neer gaat zitten. Het zijn heftige tijden, voor iedereen. De wereld staat op z’n kop. Maar de wereld draait wel door.”

Minder ziekteverzuim

Flexibele zelfbewuste werknemers die weten wat ze kunnen – en willen – zijn trouwens niet alleen goed om crises te doorstaan en snel te kunnen schakelen, maar ook om ziekteverzuim te reduceren. En om expertise en kwaliteit binnen de organisatie te vergroten, door bij- en omscholing van deze werknemers. Dat kan zelfs tot verrassende innovaties leiden.

Benieuwd hoe het werkt? Kijk eens op www.zelfloopbaanmanagement.nl.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord