Smart watermanagement op Terschelling

3 mei 2018 Economie

Met afgelegen strandpaviljoens en zomerhuisgebieden is afvalwatermanagement op de Waddeneilanden een ander verhaal dan elders. Dat geldt zeker voor Terschelling. Met de aanschaf van 53 SPIN besturingskasten via Mous Waterbeheer en dekking via de ultramoderne LoRa-zendmast van KPN stapt de gemeente vol in op de nieuwe technologie in de sector. Waterbeheerder André Zeijlemaker over ‘smart’ oplossingen in watermanagement.

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw werd ruim 90% van het landelijk buitengebied in Nederland aangesloten op drukriolering. Hierbij werden percelen in het buitengebied voorzien van een pompinstallatie voor de afvoer van afvalwater. Verspreid over ons land zijn dat zo’n 125.000 gemalen. Deze installaties zijn doorgaans voorzien van klassieke relaistechniek en in veel gevallen verbonden met een telemetriesysteem dat monitoring op afstand mogelijk maakt. Hoewel deze systemen doorgaans prima functioneren, is het grote nadeel dat de verbindingskosten via vaste lijnen, gsm of gprs relatief hoog zijn.

Twee werelden
Ook op Terschelling vraagt de monitoring van installaties verspreid over het eiland om kostenefficiënte en betrouwbare communicatie. “Ons oude telemetriesysteem functioneerde in beginsel prima,” geeft André Zeijlemaker aan. “We werken al jaren met Radius, het oude draadloze signaleringssysteem van Mous Waterbeheer. Alternatieven zijn meestal erg kostbaar. Sinds enige tijd dekt de LoRa-zendmast van KPN via draadloze communicatie het hele eiland. Dat zette ons aan het denken. Eén en één is ook hier nog altijd twee. We zochten dus eigenlijk een oplossing die deze twee werelden verbindt,” aldus André. “Ontwikkelaar WWIOT slaat met de SPIN de brug tussen die werelden. Mous Waterbeheer kon ons als dealer van WWIOT op deze manier een ‘smart’ oplossing bieden, waarbij zonder master/slave-constructie zeer kostenefficiënt kan worden gewerkt. Bij uitval van één SPIN-kast valt alleen die kast uit en voorkomen we het domino-uitvaleffect dat bij een master/slave-constructie optreedt.”

Universele besturing
De SPIN – System Programmable in Network – is een volledig vrij configureerbare universele besturing voor pompen met een vermogen tot 3 kW, die in nagenoeg elke bestaande situatie kan worden geïntegreerd. Het systeem is zeer gunstig geprijsd, goedkoop in installatie, verbinding en onderhoud. En bovendien geschikt voor alle typen hardware en telemetrie. De gemaalbesturing is te koppelen aan bestaande communicatienetwerken, maar ook aan het moderne LoRa-netwerk van KPN. De SPIN maakt gebruik van een Android-app om de unit via een smartphone of tablet eenvoudig te configureren. “Tijdens een

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord