Kennisplatform voor het noorden

Samenwerking Kunstpunt en ESNS verrast festivalbezoekers met kunst

Geplaatst op 18 januari 2023
Samenwerking Kunstpunt en ESNS verrast festivalbezoekers met kunst

Van 18 januari t/m 22 januari kunnen bezoekers en inwoners van Groningen kennismaken met het werk van lokaal en nationaal beeldend kunsttalent. Kunstpunt Groningen presenteert samen met ESNS in het kader van ESNS ART drie kunstwerken die de bezoeker onderdompelen in een bijzondere zintuiglijke ervaring. De werken spelen met licht en/of geluid en zorgen daarmee voor een fysieke beleving. Op de Grote Markt en de Nieuwe Markt staan in het oog springende werken van Eirik Jahnsen en Nicky Assmann & Joris Strijbos. In de Oosterpoort staat tijdens het festival een geluidsinstallatie van Davey Smand. Paula Lambeck, directeur van Kunstpunt Groningen: “Met deze fijne samenwerking met ESNS bieden we een verrassende ontmoeting tussen muziek en beeldende kunst. En omdat de kunstwerken een prominente plek op het festival hebben, kunnen kunstenaars zich presenteren aan een groot (inter)nationaal publiek. De afgelopen edities hebben we gezien dat dit voor hen deuren kan openen voor toekomstige opdrachten.”

Eirik Jahnsen

De bijna 4 meter hoge sculptuur Mirror/Mirror van Eirik Jahnsen op de Grote Markt staat stil maar is tegelijkertijd constant in beweging. Het weer, de omgeving en het licht zorgen er voortdurend voor dat het spiegelende werk van aanzicht verandert. Jahnsen heeft het staal zo bewerkt dat het haast vloeibaar oogt, of als verfrommeld papier of gedrapeerd textiel. De deuken en bollingen in de platen zorgen ervoor dat je een vervormde variant van de omgeving krijgt te zien, die de toeschouwer extra goed ervaart wanneer hij om het werk heen loopt.

Nicky Assmann en Joris Strijbos

Het kinetisch lichtwerk Parallel Strata van Nicky Assmann en Joris Strijbos op de Nieuwe Markt betekent letterlijk ‘parallelle lagen.’ De roterende lichten met stroboscopisch effect, die in de top van de constructies ronddraaien, zorgen op de grond voor een constant veranderend schaduwspel. Wanneer je je als bezoeker door het ruimtelijk werk beweegt wordt je onderdeel van de generatieve compositie. Het bewegende schouwspel in schaduw en licht resulteert in een veld van dynamische patronen waarbij de bezoeker wordt ondergedompeld in een abstracte visuele wereld.

Davey Smand

In de glazen gang van de Oosterpoort staat de interactieve geluidsinstallatie NORNS van Davey Smand. De toeschouwer kan de installatie zelf in beweging zetten. NORNS registreert omgevingsgeluiden, sampelt deze en stuurt ze vervormd terug de ruimte in. Een microfoon pikt dit geluid weer op waarna het proces zich herhaalt en er uiteindelijk een heel nieuw geluid ontstaat. Op deze manier illustreert Smand het fenomeen transformatie door de tijd.

Art tour langs lichtkunst

Kunstpunt presenteert tijdens ESNS Art een rondleiding langs lichtkunst in de binnenstad van Groningen. De tour gaat langs bestaand werk en de nieuwe tijdelijke kunstwerken van Eirik Jahnsen en Nicky Assmann & Joris Strijbos. Ook wordt stilgestaan bij enkele andere onontdekte pareltjes. De rondleiding op 19 januari is uitverkocht. Op 20 januari is nog beperkt plek. Tickets à €2,50 zijn te koop in de webshop van Kunstpunt Groningen: https://www.kunstpuntgroningen.nl/shop/

Foto: Jenne Hoekstra

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord