Ruma Products: wereldwijd actief met rubberinnovaties

3 januari 2020 Economie

Ruma Products in Hoogeveen is een sterk groeiende onderneming, die wereldwijd actief is met geavanceerde rubber-innovaties. De swellpackers die onder de merknaam Oblique als afsluiters in boorgaten worden gebruikt, worden overal in de wereld toegepast in de olie-, gas- en geothermie-industrie.

Het rubber zwelt in aanraking met vloeistoffen op olie- of waterbasis en dicht daarmee af (net als pur-schuim). Daarmee zijn tal van toepassingen denkbaar, ook in de procesindustrie en de civiele techniek.

Trendsetter

Ruma Products is een zusterbedrijf van Ruma Rubber, dat al 85 jaar Europees trendsetter in rubber is, met meer dan 250 eigen recepturen. De Hoogeveense onderneming is in de Benelux onbetwist marktleider in industriële walsbekleding en producent van kabelgarnituren voor midden- en hoogspanning. Het bedrijf brengt voortdurend nieuwe, kwalitatief hoogstaande materialen, toepassingen en producten op de markt. Het modern uitgeruste laboratorium en de afdeling Research & Development beschikken over de expertise en de apparatuur om aan de snel veranderende eisen van de markt te voldoen.

Geothermie

Dat leidde onder meer tot de ontwikkeling van de swellpackers, in samenwerking met Shell. Hieruit kwam Ruma Products voort. Dit nieuwe bedrijf groeit vanaf de start snel en wereldwijd, sinds anderhalf jaar onder leiding van de uit de internationale olie- en gaswereld afkomstige Arie Vliegenthart (foto). Het succes smaakt naar meer en daar gaat Vliegenthart zich met zijn team voor inzetten: “Allereerst kunnen we veel meer met de Oblique-producten. Niet alleen in de olie- en gaswinningsindustrie, maar denk ook aan de geothermie. Overal waar in de grond wordt geboord, is behoefte aan sterk en flexibel afdichtingsmateriaal, dat bestand is tegen hoge druk en temperaturen. In de procesindustrie en de civiele techniek is daar eveneens behoefte aan. Bovendien kan deze manier van afdichting tijd en geld sparen en zelfs voor een lagere CO2-footprint zorgen.”

Meedenken

Vliegenthart nodigt industriële ondernemers en installateurs uit het Noorden dan ook van harte uit om problemen op het gebied van afdichting eens voor te leggen. “Hoe groot of klein het probleem ook is, ons team denkt en ontwikkelt mee.” De R&D-afdeling – die voor zowel Ruma Products als voor Ruma Rubber wordt ingezet – groeit gestaag en biedt ook ruimte voor nieuwe jonge innovatieve technici. Die worden intern opgeleid, omdat de elastomeren-industrie heel specialistisch is.

“We hebben een volledig geïntegreerd laboratorium, dat begint bij de ontwikkeling van de receptuur, vervolgens ook het testen, produceren en het implementeren van de juiste procestechnologie.”

Noord-Nederland

De directeur van Ruma Products sluit niet uit dat zijn bedrijf dankzij de innovatieve slagkracht van de R&D-afdeling straks nog meer zusterbedrijven of joint ventures mag begroeten. “We denken en ontwikkelen niet alleen op technisch gebied mee, maar ook op het gebied van sales en marketing. Zie het succes van ons merk Oblique”, vertelt Vliegenthart tussen twee vliegreizen naar klanten over de hele wereld door. “Ja, ik reis wat af, maar ik zou het ook graag wat dichter bij huis zoeken. Ik ben zelf woonachtig in het Westland en heb nu ook een extra woning in de buurt van Hoogeveen, om dichter op de ontwikkelingen in ons bedrijf te zitten. En die ontwikkelingen kunnen ook dichter bij huis worden toegepast. Ik zie in Noord-Nederland kansen op het gebied van geothermie, waterstof en de hele energietransitie. Daar kunnen we ons steentje aan bijdragen, met duurzame oplossingen op het gebied van afdichting en andere rubber-toepassingen.”

Circulair

En duurzaam slaat niet alleen op de lange levensduur van de rubbertoepassingen; het slaat ook op de werkwijze. Want ook in de rubberindustrie wordt gewerkt aan duurzaamheid op milieugebied, met name als het gaat om circulaire productie. “We zijn volop bezig met hergebruik: enerzijds met de productie van recyclebaar rubber, anderzijds met hergebruik van onder meer oude fietsbanden.”

www.oblique.eu

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord