Kennisplatform voor het noorden

Ricardo Meijer, operations and maintenance supervisor bij NAM: ‘Ik ben enorm trots op mijn team en ons werk’  

Geplaatst op 23 oktober 2023
Ricardo Meijer, operations and maintenance supervisor bij NAM: ‘Ik ben enorm trots op mijn team en ons werk’  

Toen Ricardo Meijer (35) elf jaar geleden bij NAM begon, dacht hij dat hij nooit de verantwoordelijkheid zou willen dragen van een leidinggevende. Vele interne opleidingen en trainingen rijker, is Meijer inmiddels een zelfverzekerde en enthousiaste leidinggevende. Als operations and maintenance supervisor leidt hij een team dat operationeel werk en onderhoud verricht op (voormalige) gaswinlocaties in Groningen. “Ik word altijd enthousiast als ik over ‘mijn’ team vertel, het is een geweldige club mensen en we verrichten goed werk.”

Meijer woont in Appingedam, middenin het aardbevingsgebied. “Ik heb zelf ook wat schade aan mijn woning gehad, dat is allemaal opgelost. Natuurlijk heeft iedereen de berichten rondom de aardbevingen meegekregen. Het beeld rondom NAM en de gaswinning veranderde hierdoor. Ik ben er gelukkig nooit persoonlijk op aangekeken. Ik was elf jaar geleden trots dat ik bij NAM aan de slag mocht gaan en dat ben ik nog steeds. Dat draag ik consequent uit.”

Eervol werk

Als leidinggevende probeert Meijer zo vaak mogelijk aanwezig te zijn bij de klussen die leden van zijn team uitvoeren op verschillende locaties. “Ik kan niet overal tegelijk zijn, maar ik vind elke klus interessant. Voor bepaalde werkzaamheden is mijn aanwezigheid vereist: dan beoordeel ik of het goed is uitgevoerd. Ik vind het daarnaast prachtig om de ontwikkeling van jonge jongens en meiden mee te maken, ze te zien groeien in hun rol. Ik geef ze mee dat ze alle mogelijkheden moeten aangrijpen om zichzelf verder te ontwikkelen. Ik heb bij NAM heel veel ruimte gekregen om mezelf te ontwikkelen en mijn kennis te verbreden, dat gun ik iedereen.”

Als enthousiaste leidinggevende draagt Meijer de trots op het bedrijf en het werk volop over aan zijn teamleden. “Ik vind het geweldig om voor NAM te werken en een team te leiden. We doen eervol werk. Als ‘s winters de gasvraag hoog is, lossen we storingen op en zorgen we dat aan de vraag kan worden voldaan. ‘s Zomers voeren we onderhoud uit zodat de installaties weer klaar zijn voor de winter. Ook al worden locaties gesloten, we hebben nog een hele tijd aardgas nodig. Gas voor verwarming speelt nog steeds een belangrijke rol. Het is ontzettend belangrijk daar op een veilige manier in te voorzien.”

Veranderende wereld

Groningers zijn al decennia bekend met de gaswinlocaties. De bomenrijen die de meeste locaties omringen, worden dan ook veelvuldig gebruikt als wandelroute met het gezin of met de hond. “Mensen komen weleens naar het hek toe om een praatje te maken. Ze zijn oprecht geïnteresseerd in wat we doen. Als we met groot materieel zoals kranen werken, staan gezinnen met kinderen soms ademloos toe te kijken. Dan geven we graag uitleg. Ik vind het leuk en belangrijk om aan de nieuwe generatie over te brengen hoe mooi het is om in de techniek te werken. Het is veel meer dan vieze handen krijgen en overalls dragen: we werken met grote installaties en geavanceerde besturingssystemen. De afgelopen twintig jaar is er zoveel vernieuwing geweest: het is echt hoogstaande techniek waar we mee werken.”

Meijer vindt het bovendien bijzonder om in zijn eigen Groningen aan het werk te zijn, in een branche waar de energietransitie van grote invloed is. “Ik leid een team in een sector die razendsnel verandert. We weten dat de winning van gas hier eindig is, maar we zijn met z’n allen enorm gemotiveerd om het operationele werk en het onderhoudswerk goed en veilig uit te voeren. Ook al lijkt een locatie ‘in ruste’ te zijn; zonder dat het van buitenaf te zien is, gebeurt er ontzettend veel. Ik heb hier het beste van twee werelden: de techniek en de mensen. Dat maakt het enorm dynamisch. En eigenlijk heel bijzonder.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord