Kennisplatform voor het noorden

Regulateur in Groningen is opgeleverd

Geplaatst op 17 juli 2023
Regulateur in Groningen is opgeleverd

De Grunobuurt in Groningen is 105 appartementen rijker nu de Regulateur is opgeleverd. De Zwarte Hond ontwierp een compact woonblok met sociale huurwoningen rond een binnentuin. Hiermee bouwen we typologisch voort op de traditie van Groningse hofjes. Vanuit een nauwe en langdurige samenwerking tussen Nijestee, De Zwarte Hond en Trebbe is dit gebouw ontworpen met als doel mensen nog gezonder en gelukkiger te laten wonen.

De Regulateur is onderdeel van de Grunobuurt een naoorlogse wijk die ontstond ten tijde van grote woningnood. In 2004 werd besloten de wijk grootschalig te vernieuwen omdat de woningen in een technisch matige staat waren en de woonkwaliteit ook te lijden had. Woningcorporatie Nijestee, architectenbureau De Zwarte Hond en ontwikkelende bouwer Trebbe sloegen in 2016 de handen ineen en vernieuwden het bouw-, ontwerp- en ontwikkelproces. Gedurende het hele proces was elk aspect voor alle partijen transparant en waar nodig konden ze gezamenlijk bijsturen.

Een speciale en ritmische gevel
Regulateur is het zesde woongebouw in de gerenoveerde Grunobuurt. Het getrapte woongebouw varieert van drie tot zeven lagen en heeft een mooi gevelritme. Gevelopeningen herhalen zich rondom het blok met op de hoeken accenten door middel van loggia’s, zo is er meer licht en uitzicht hoe hoger je in het gebouw zit. Dit zie je terug in het gevelbeeld met beneden brede ramen en naar boven toe ramen die steeds smaller worden.

Daarnaast springt het bijzondere metselwerk wat alleen uit koppen lijkt te bestaan in het oog. Hiervoor hebben wij samen met steenfabriek Strating een speciale baksteen gemaakt. Deze steen heeft een schijnvoeg waardoor een blokverband ontstaat dat het ‘fade’ gevelpatroon extra benadrukt. Bovendien hebben we de steen minder diep gemaakt, 7 cm in plaats van de standaard 10 cm. Door dit te combineren met af en toe een gewone steen ontstaat een mooi reliëf. Het geheel levert niet alleen een rijke gevel op, maar bespaart ook een substantiële hoeveelheid materiaal.

Gemeenschap rondom een groen binnenhof
Omdat parkeren centraal in de wijk is opgelost in een parkeerhuis, kon het binnenhof een tuin worden. Door de buitenruimte bij alle woningtypes aan de binnenzijde te positioneren, wordt om de tuin heen gewoond en is iedereen erop gericht. Naast het groen in de tuin zal aan de binnenkant van het gebouw ook groen langs de gevels omhoog groeien. In deze rustige, groene oase kan gemakkelijk en aangenaam een praatje met de buren worden gemaakt.

Vanuit de royale entrees is er een directe toegang tot de binnentuin maar ook de gemeenschappelijke fietsenberging. Op de extra hoge begane grond is naast wonen plek voor twee maatschappelijke en commerciële ruimten die de buurt versterken. Het gebouw is voorzien van zonnepanelen.

Onderdeel van stedenbouwkundige vernieuwing
Naast Regulateur, ontwierp De Zwarte Hond eerder ook al de woonblokken Typhoon en Tractie in de Grunobuurt. Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor het nieuwe stedenbouwkundige plan waarbij we – in nauw overleg met bewoners – de gewaardeerde ‘gevarieerde eenheid’ als uitgangspunt nemen.

Het plan bestaat uit een ensemble van acht gesloten bakstenen bouwblokken die trapsgewijs oplopen en op verschillende hoeken hoogteaccenten hebben. De eenheid wordt verkregen door eenduidige en herkenbare bouwvolumes, en versterkt door regels voor de inrichting van de openbare ruimte, de gevelopbouw en de entrees van de bouwblokken. Variatie is gezocht in bijvoorbeeld profielen, detaillering, steensoorten en goothoogten.

Regulateur in Groningen is ontworpen door De Zwarte Hond en werd gebouwd door Trebbe in opdracht van Nijestee.

Foto: Eva Bloem

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord