Kennisplatform voor het noorden

Overzichtstentoonstelling in Drents Museum over Christine en Janus van Zeegen

Geplaatst op 25 maart 2024
Overzichtstentoonstelling in Drents Museum over Christine en Janus van Zeegen

Vanaf 30 maart 2024 presenteert het Drents Museum de eerste overzichtstentoonstelling en publicatie over het wonderlijke kunstenaarspaar Christine en Janus van Zeegen. Het duo, zus en broer, werkt begin 1900 op een bijzondere manier samen. Hun kunst is in die tijd in veel opzichten vernieuwend. Janus maakt lijntekeningen van motieven uit de planten- en dierenwereld en Christine vertaalt deze naar eigen inzicht in kleurrijk kunstnaaldwerk. In de tentoonstelling Christine en Janus van Zeegen – Vernieuwers in draad en verf zal naast de eigen collectie en bruiklenen ook werk uit particuliere collecties te zien zijn. Hedendaags textielkunstenaar Alexandra Drenth is uitgenodigd om zich te laten inspireren door het werk van Christine en Janus van Zeegen.

Het kunstnaaldwerk van Christine van Zeegen (1890-1973) is razend populair in haar tijd. Aanvankelijk vertaalt Christine de lijntekeningen van planten en dieren van haar broer Janus naar eigen inzicht in kleurrijke borduursels. Later gaat zij ook zelf ontwerpen. Haar uitvoering is vooruitstrevend, waarbij zij soms kiest voor losse draden in haar werk, wat zeer ongebruikelijk is.

Materiekunstenaar
Janus van Zeegen (1881-1961) experimenteert met zand en andere materialen in de verf op zijn eigen schilderijen. Je zou hem kunnen beschouwen als de eerste materiekunstenaar in Nederland. Als onderwerpen kiest hij spectaculaire natuurverschijnselen en onderwatertaferelen, vaak bestudeerd in Artis. Het kunstenaarspaar krijgt lof van onder meer Hendrik Petrus Berlage, Jan Toorop en Jan Sluijters. Toch zijn ze vandaag de dag vrijwel vergeten. 

Uitzonderlijke samenwerking
De bijzondere manier waarop zus en broer samen het kunstenaarschap beoefenen is uitzonderlijk voor hun tijd. Hoewel beiden niet tot de voorhoede van de moderne kunst behoren, neemt hun werk een eigen plaats in binnen de wereld van de beeldende en toegepaste kunst rond 1900. Het kunstnaaldwerk wordt soms zelfstandig, maar ook als onderdeel van kamerschermen of andere meubelstukken uitgevoerd. De meeste werken in de tentoonstelling Christine en Janus van Zeegen – Vernieuwers in draad en verf zijn niet eerder aan het publiek getoond.

Bij de tentoonstelling verschijnt in samenwerking met Waanders Uitgevers een publicatie in de reeks Monografieën van het Drents Museum over kunstenaars uit het tijdperk rond 1900. Op 7 juni organiseert het museum een symposium over Christine en Janus van Zeegen en andere kunstenaarsparen uit hun tijd. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord