Kennisplatform voor het noorden

Feestelijke publieksopening: 140 jaar Vincent

Geplaatst op 8 september 2023

Het is op 11 september 2023 precies 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh in Drenthe arriveert. Om dat te vieren trakteert het Drents Museum bezoekers op theater door GarageTDI, op de eerste dag van de tentoonstelling Op Reis met Vincent. Op Station Hoogeveen en Assen deelt het museum die dag 140 tickets uit voor de tentoonstelling in een gezamelijke actie met NS. Met de #OpReisNaarVincent worden treinreizigers en museumbezoekers gevraagd hun ‘Reis naar Vincent’ te delen op social media.

Stap in de trein met Vincent

In de tentoonstelling Op reis met Vincent volg je Van Goghs omzwervingen door het Drenthe van 1883. Bezoekers van de tentoonstelling stappen samen met Vincent in de trein, kijken door zijn ogen naar het Drentse landschap en ontmoeten de tijdgenoten en inspiratiebronnen die belangrijk voor hem zijn, voor zijn verblijf in Drenthe.


140 jaar Vincent in het Drents Museum

Op de dag dat Van Gogh in Drenthe arriveerde, komen bezoekers verschillende theatrale acts tegen in het museum en de tentoonstelling Op reis met Vincent. Jonge makers van Garage TDI uit Assen brengen Van Goghs Drentse avonturen naar het nu, op de plek waar zijn Drentse werken, inspiratiebronnen en tijdgenoten te zien zijn.

Op Reis Naar Vincent

Op dinsdag 11 september 1883 stapt Vincent van Gogh op de laatste trein van Den Haag naar Drenthe, waar hij onder meer De turfschuit en Onkruid verbrandende boer schildert. ‘Van de landstreek heb ik in den trein mooie gedeelten gezien van de Veluwe.’ Schrijft van Gogh over zijn treinreis aan zijn broer Theo.’Ik heb met de menschen zitten praten en zal een dezer eerste dagen met de schuit de geheele Hoogeveensche vaart afvaren door de veenderijen, dwars door den Zuid Oostelijken hoek van Drenthe heen. Dan, Noordwaarts van hier schijnt het prachtige heide te wezen tot Assen toe.’
Wat zie jij tijdens jouw treinreis naar de tentoonstelling en wie kom je tegen onderweg? Gedurende de looptijd van de tentoonstelling dagen het Drents Museum en NS je uit om jouw ‘reis naar Vincent’ te delen met de hashtag #OpReisNaarVincent. Onder de mooiste inzendingen wordt een Van Gogh in Drenthe goodiebag verloot.

Tickets voor 11 september zijn verkrijgbaar via de website van het Drents Museum.

Foto: Vincent van Gogh, Landschap met een boerderij, Drenthe, 1883, aquarelverf op papier, 24 x 35,5 cm, particuliere collectie, Canada. Courtesy Ars Docet 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord