Kennisplatform voor het noorden

Op Lutje Lokale Zaterdag staat bezoeker binnenstad Groningen in middelpunt

Geplaatst op 22 november 2022
Op Lutje Lokale Zaterdag staat bezoeker binnenstad Groningen in middelpunt

Meer dan vijftig kleine ondernemers in de binnenstad van Groningen pakken dit jaar extra uit op zaterdag 26 november, ofwel Lutje Lokale Zaterdag. Op deze Groningse variant van Small Business Saturday ontbreekt het de winkelende bezoeker aan niets: met gastvrijheid, gezelligheid en lekkere koffie of thee zeggen de lokale winkels en horecazaken in de binnenstad tegen hun klanten: ‘Dankjewel dat je er bent.’

De ontvangst begint al buiten de binnenstad. Op de P+R locaties Haren en Hoogkerk worden bezoekers van de Stad ontvangen met koffie en thee. Er worden flyers met adressen uitgedeeld met daarop alle Lutje Lokaal-deelnemers, zodat het winkelend publiek gemakkelijk de leukste winkels en horeca kan ontdekken. Gastvrij dus, precies zoals het er bij de ondernemers achter de voordeur aan toegaat.

Groningse gezelligheid
Die voordeur zetten de bij Stichting Lutje Lokaal aangesloten ondernemers natuurlijk het liefst wagenwijd open. Gezien de energieprijzen en in het kader van duurzaamheid is dat echter niet verstandig, maar aan Groningse gezelligheid in de binnenstad is geen gebrek op zaterdag de 26e. Er is muziek en er zijn verlotingen, lekkere hapjes, proeverijen en verhalen van de ondernemers zelf. Plus hier en daar een kijkje achter de schermen. Waar je moet zijn staat op de flyer, die bij de deelnemers klaarligt en ook wordt uitgedeeld in de winkelstraten. Daarbij hoort een uniek zakje Lutje Lokaal-thee, samengesteld en gesponsord door Your Daily Tea Cup.

Passie
Het leuke van de bij Lutje Lokaal aangesloten ondernemers is dat elk van hen een eigen verhaal heeft. En een eigen, unieke visie op het ondernemen en de producten die aangeboden worden. Die passie ervaar je als je binnenkomt. Bij MiskMask bijvoorbeeld, de winkel van Ria Bijleveld in de Steentilstraat. “Het is ontstaan vanuit mijn hobby: het zelf maken van baby- en kinderkleding,” zegt Ria. “Dat werd een winkeltje waarin ik veel vaste klanten ontvang, maar dankzij de aandacht van Lutje Lokaal ook steeds meer spontane bezoekers komen binnenlopen. Ik lever maatwerk, dus kan ik ter plekke kleding verstellen en opdrachten aannemen. Klanten waarderen dat.”
Op de toonbank ligt een stapel Stadsgidsen van Lutje Lokaal. “Als klanten mij vragen of ik een advies voor ze heb om naar een winkel in een bepaald product of dienst te gaan, verwijs ik ze natuurlijk als eerste naar een Lutje-collega. De gratis Stadsgids is dan natuurlijk heel handig.”

Bedankje
De laatste twee maanden van het jaar staan traditiegetrouw in het teken van inkopen doen voor Sinterklaas en Kerst. Een cadeautje extra fraai inpakken is daarom vanzelfsprekend bij de lokale ondernemers. Ook daarmee doen zij graag wat terug voor hun klanten, die er de afgelopen jaren voor zorgden dat veel ondernemers gelukkig hun hoofd boven water konden houden. En dat nu weer doen, want door de gestegen energieprijzen zijn de kosten om een winkel of horecagelegenheid open te houden fors toegenomen. Opnieuw blijkt dat trouwe bezoekers de drijvende kracht zijn achter de unieke en diverse ondernemers die de Groninger binnenstad zo aantrekkelijk maken.

Waar en wanneer

Lutje Lokale Zaterdag op 26 november duurt in principe de hele dag, dus gedurende de openingstijden van de aangesloten winkels en horeca. Op de P+R-plaatsen wordt tussen tien uur ’s morgens en een uur ’s middags koffie en thee uitgedeeld. Live muziek en opvallende steltlopers zijn overdag te vinden in straten waar de Lutje-ondernemers gevestigd zijn. Op www.lutjelokaal.nl zijn alle deelnemers te vinden.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord