Kennisplatform voor het noorden

Ondernemers en scholen welkom in proeftuin Milling Company Europe

Geplaatst op 25 oktober 2021
Ondernemers en scholen welkom in proeftuin Milling Company Europe

Milling Company Europe (MCE) in Emmen wil met ondernemers en het onderwijs uit de regio nieuwe duurzame producten en grondstoffen ontwikkelen uit biomassa. Het bedrijf heeft de grootste proeftuin voor biomassa in Europa. De poorten daarvan staan wijd open voor ondernemers en scholen uit de regio. Naast de zoektocht naar bio-composieten is de proeftuin ook bestemd om de kennis over biomassa te vergroten.   

De biomassa die het bedrijf aan de Rondweg verwerkt bestaat uit natuurlijke grondstoffen uit bijvoorbeeld de akkerbouw, of de voedsel- of veevoerindustrie. Bij MCE is kaphout afkomstig uit bossen, uit den boze. MCE-woordvoerder Eelkje Oldenburger: “Wat we gebruiken noemde je vroeger afval. We geven het een tweede leven, bijvoorbeeld door biomassa om te zetten in pellets voor biovergisters.” De pellets leveren meer gas op dan soortgelijke producten, een krachtvoer als het ware. Daarnaast worden allerlei organische reststromen verwerkt tot brandstof, strooisels en grondverbeteraar.  

Maatschappelijk verantwoord

Oldenburger: “De jeugd heeft de toekomst en voor die toekomst werken we aan milieuvriendelijke producten. We maken bijvoorbeeld grondstoffen voor koffiekopjes en onderzetters uit onder meer koffiedik. Ook werken we met ondernemers en onderwijsinstellingen aan een plan om biocomposiet voor de bouw te ontwikkelen. Een helse klus, maar één waar we echt toekomst in zien. Toekomstige generaties, de scholieren en studenten van nu, hebben baat bij dit soort ontwikkelingen. Juist die groep willen we de kans geven samen met ons de handen uit de mouwen te steken en te experimenteren. Een beter milieu begint nog altijd bij jezelf tenslotte. “ 

Jongeren komen volgens de MCE-woordvoerder vaak met geweldige ideeën. Op school missen ze de faciliteiten om ze uit te werken. De proeftuin van MCE kan uitkomst bieden. Volgens Oldenburger kan de samenwerking de ontwikkeling van grootschalig duurzaam produceren of het ontwikkelen van biobased of ‘groene’ kennis versnellen. “Waarom bouwen we nog geen woningen van bio-composieten? De juiste mix van grondstoffen levert een product zo sterk als staal. Dat rolt bij wijze van spreken zo uit de 3D-printer of een pultrusie-lijn. Prachtig als we dat in Emmen voor elkaar kunnen krijgen.”     

Niet alleen bedrijven

Ook de chemiesector en de tuinbouw, van oudsher sterk aanwezig in Zuidoost-Drenthe, kunnen profiteren van de proeftuin. Maar niet alleen scholen en bedrijven zijn welkom. Iedereen met een goed idee kan zich melden. “Goede plannen zijn altijd welkom. Van wie ze afkomstig zijn doet er niet echt toe. We hebben de eerste contacten al gelegd. De komende jaren moeten uitwijzen wat de resultaten zijn.”

De aanpak van MCE past naadloos in het beleid van de gemeente Emmen om van Zuidoost-Drenthe de biobased regio van Nederland te maken. Dat laatste is belangrijk voor Harry Pot en Louis Wittendorp, grondleggers van de onderneming.  “We zijn geboren en getogen in Zwartemeer en trots op dit gebied.” Dat eventuele concurrentie een kijkje in de keuken van zijn bedrijf kan nemen is geen zorg voor Wittendorp. “Ik denk niet in bedreigingen, maar in kansen en kennisbundeling. We hebben tenslotte allemaal belang bij een schoner milieu en het is geweldig om als Drentse ondernemers ons partijtje mee te mogen blazen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord