Kennisplatform voor het noorden

Ondernemers en gebruikers denken mee over nieuw Handelsregister

Geplaatst op 29 augustus 2022
Ondernemers en gebruikers denken mee over nieuw Handelsregister

De Kamer van Koophandel (KVK) en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoeken hoe het Handelsregister moet worden aangepast aan de ontwikkelingen in de samenleving, samen met ondernemers en betrokkenen. Moet er meer nadruk komen op privacy en afscherming van gegevens, of is juist openbaarheid van belang? Op 6 en 8 september 2022 zijn er twee interactieve online sessies waarin een oplossingsrichting voor het Handelsregister van de toekomst wordt voorgelegd. Iedereen kan daarbij aanschuiven en meepraten.

De opgave voor KVK en het ministerie is helder maar niet eenvoudig: stel vast hoe je integer kunt omgaan met gegevens uit het Handelsregister, en ga daarbij uit van de belangen van ondernemers en gebruikers. Die zitten lang niet altijd op één lijn.

Maya Angoelal, ondernemer/oprichter van praktijk Mondzorg Dental Beauty in Den Haag, pleit voor meer afscherming van gegevens: ‘Ik ben van mening dat mijn gegevens en die van andere ondernemers niet openbaar hoeven te zijn. Omdat die gegevens niks zeggen over het product dat je levert en of dat de dienst die je verleent góed is of niet. Ik kijk eigenlijk alleen naar het Handelsregister om te zien of een bedrijf bestaat, maar niet naar verdere gegevens.’

Aan de andere kant van het spectrum staat Jesse Renema, Senior Projectleider bij de Open State Foundation. Zijn visie: ‘Een open handelsregister, dat is wat wij willen. Het Handelsregister is goed voor een eerlijk handelsklimaat. Je kunt kijken of het bedrijf waarmee je zaken wilt doen gezond is en of je er graag mee in zee wilt. Tegelijkertijd is het een bron voor maatschappelijke partijen, zoals journalisten, om die controle zelf te kunnen uitvoeren. Zo kun je belastingontduiking, corruptie, witwassen en fraude tegengaan. Maar maximale transparantie betekent bijvoorbeeld niet dat BSN-nummers openbaar gemaakt moeten worden. We doelen op de informatie die openbaar gemaakt kán worden, voor de maatschappelijke inzet van die gegevens.’

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord