Kennisplatform voor het noorden

Ondernemend Emmen: weg met beperking detailhandel op bedrijventerreinen

Geplaatst op 19 oktober 2022
Ondernemend Emmen: weg met beperking detailhandel op bedrijventerreinen

‘Maak grootschalige detailhandel mogelijk op de bedrijventerreinen Nijbracht, Businesspark Meerdijk en de Meubelboulevard aan de Cornelis Houtmanstraat. Stop met het hanteren van de zogenaamde ‘grijze lijst’ van artikelen die op de bedrijventerreinen niet mogen worden verkocht.’ Dat wil ondernemersorganisatie Ondernemend Emmen. De organisatie vindt de kunstmatige beperking van wat wel en niet verkocht mag worden op bedrijventerreinen niet meer van deze tijd en het kost bovendien werkgelegenheid.

Ondernemend Emmen reageert met dit standpunt en een schriftelijke zienswijze op de nieuwe detailhandelsvisie van de gemeente Emmen, die donderdagavond door een commissie van de gemeenteraad wordt behandeld. “Als geheel een goed stuk werk, die visie,” zegt Herman G. Idema van Ondernemend Emmen. Hij benadrukt dat het centrum van Emmen ook wat zijn organisatie betreft, met vette stip op één moet blijven staan, maar dat er ruimte moet zijn op andere plekken. “Dat verbod op detailhandel op een aantal specifieke bedrijventerreinen en die ‘verboden lijsten’ daar moeten we snel van af. Waarom mag een supermarkt wel alle mogelijke elektrisch gereedschap verkopen en de bouwmarkt geen stroopwafels of koelkasten? Dat is echt uit de tijd, dat kost gewoon banen en er gaan kansen aan Emmen voorbij.”

Koopgedrag consumenten

Het argument vanuit de middenstand dat het loslaten van het verbod een uitstroom uit het centrum van Emmen zou veroorzaken en de leegstand zou aanjagen, vindt hij onzin. “Er is om te beginnen in Emmen al pakweg vijftien jaar een structureel overschot aan winkelruimte. We hebben nog steeds, wanneer je landelijke normen hanteert, zo’n 40 procent vloeroppervlak teveel in Emmen. Daar komt een snel veranderend koopgedrag van consumenten bij. Die willen goede bereikbaarheid van bepaalde grote zaken, zoals supermarkten en alles op één plek.  Zorg je daar niet voor, dan gaan consumenten nog sneller ‘online’ aankopen doen, wat nog slechter is voor de middenstand. En kijk eens wat er verder gebeurt: Thuissupermarkt Picknick opent op bedrijventerrein Bargermeer een regionaal distributiecentrum voor thuisbezorging in Emmen, Jumbo bouwt zelfs een geheel nieuw, soortgelijk gebouw op datzelfde bedrijventerrein voor heel Zuidoost-Drenthe. Dat is ook detailhandel, maar in een modern jasje. Bovendien weet ik dat door de beperkingen die de gemeente oplegt, winkelbedrijven die veel ruimte vragen, zich niet in Emmen gaan vestigen, wat dus geen banen oplevert, maar in feite banen kost.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord