Kennisplatform voor het noorden

Officiële start uitbreiding busstalling Peizerweg Groningen

Geplaatst op 19 januari 2024
Officiële start uitbreiding busstalling Peizerweg Groningen

Europees toonaangevende busstalling aan de Peizerweg breidt uit om ruimte te creëren voor meer uitstootvrije bussen.

Op woensdag 10 januari 2023, 9.00 uur, heeft Philip Broeksma, lid van het dagelijks bestuur van het OV-bureau Groningen Drenthe en wethouder van de gemeente Groningen, de starthandeling voor de uitbreiding van de busstalling Peizerweg verricht. Daarvoor heeft hij in een mobiele sloopkraan een deel van het voormalige pand van de sociale werkvoorziening Iederz neergehaald, als officiële start van de aanleg.

De uitbreiding van de busstalling is nodig om plaats te bieden aan een deel van 158 nieuwe elektrische bussen die tussen 2024 en 2026 gaan rijden en die voor een groot deel op deze stalling geladen zullen worden. Philip Broeksma: “Met ingang van 2026 rijdt bijna 90% van alle bussen in Groningen en Drenthe op schone energie. Hiermee wordt een grote stap gezet op weg naar het behalen van onze ambitie: volledig uitstootvrij busvervoer in 2030. We lopen in onze regio voorop en leveren zo een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van nieuwe bussen en duurzame mobiliteit. Groen is geen droombeeld meer, maar dagelijkse realiteit.”
Door al in 2026 voor ongeveer 90% uitstootvrij te zijn, loopt het busvervoer in Groningen en Drenthe bijna 5 jaar voor op de planning. Om dat mogelijk te maken wordt o.a. de stalling in Groningen aan de Peizerweg bijna verdubbeld en voorzien van nieuwe laadinfrastructuur en van een nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet.

Met die uitbreiding ontstaat een efficiënte nieuwe stalling waar alleen nog gebruik gemaakt wordt van duurzame energiedragers: groene stroom, groene waterstof en -in beperkte mate- hernieuwbare biodiesel (HVO). De nieuwe stalling wordt voorzien van moderne laadinfrastructuur en is gunstig gelegen op een paar minuten -filevrij- rijden vanaf het hoofdstation met het toekomstige busstation aan de zuidkant.

Ook de inrichting van het terrein wordt groen. Er worden bomen geplant die de laanstructuren van de Peizerweg en de busbaan versterken. Er is ook aandacht voor de biodiversiteit in dit grensgebied met het Stadspark door meerdere vleermuiskasten op te hangen.

Met deze investering bekrachtigt het openbaar busvervoer in Groningen en Drenthe de leidende positie in Europa in de overgang naar stil, schoon en duurzaam busvervoer. Deze fossiel-vrije stalling, met grootschalige inzet van groene energiedragers, waaronder waterstof, op een zeer compacte en efficiënt ingericht terrein, op een nagenoeg ideale locatie, maakt deze stalling uniek, wat blijkt uit belangstelling uit heel Europa.

Behalve de duurzaamheid zijn ook de lagere exploitatiekosten een belangrijke reden geweest voor het dagelijks bestuur om in te stemmen met de nieuwe bussen, de extra laadinfrastructuur en deze busstalling.
Deze investeringen leveren daarnaast een besparing op aan onderhoudskosten, brandstof-(elektriciteits-)kosten en aanrijkosten naar het station. Deze kostenbesparing kan weer ten goede komen aan het OV, en dus aan de reizigers, in Groningen en Drenthe.

De stalling is eigendom van het OV-bureau Groningen Drenthe en zal worden gehuurd door Qbuzz, het busbedrijf dat op dit moment het vervoer in Groningen en Drenthe uitvoert. Door deze wijze van organiseren van de stalling zijn investeringen voor de lange termijn mogelijk en zal deze stalling, mét alle laadapparatuur die wordt aangelegd- ook gebruikt worden in de volgende concessieperioden.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord