Kennisplatform voor het noorden

Nu te zien in het Groninger Museum: Stad houdt Stand – 350 jaar Groningens Ontzet

Geplaatst op 1 juli 2022
Nu te zien in het Groninger Museum: Stad houdt Stand – 350 jaar Groningens Ontzet

In het Groninger Museum is als onderdeel van de viering van 350 jaar Groningens Ontzet de tentoonstelling Stad houdt Stand te zien. Het museum toont authentieke schilderijen, voorwerpen, documenten en zelfs kanonnen uit deze heroïsche tijd. Tot op de dag van vandaag wordt het Groningens ontzet ieder jaar gevierd op 28 augustus.

De voorwerpen in de tentoonstelling – te zien tot en met 30 oktober 2022 – komen uit de collectie van het Groninger Museum en de Groninger Archieven. Daarnaast zijn er ook stukken te zien uit het bezit van de belager, de vorst-bisschop Bernard von Galen van Munster, zoals zijn reiskleding, borstkruis en servies. Bijzonder is ook de grote selectie zilveren herdenkingsmunten en penningen die na afloop van het beleg zijn geslagen.

De Groninger landmeter Jannes Tideman maakte in de maanden na het beleg een grote gedetailleerde kaart. Het origineel hiervan behoort tot de collectie van de Groninger Archieven. Inmiddels is deze te kwetsbaar voor presentatie, maar met hulp van een print van een hoge resolutiescan is de kaart van 13 bij 3,5 meter groot te zien. De situatie geeft het vertrek van de belegeraars weer.

Rampjaarherdenking

De expositie is onderdeel van het museumprogramma van de Groninger manifestatie GO350 en van de landelijke herdenking van Rampjaar 1672. De gebeurtenis van het rampjaar heeft een blijvende plaats op de Groninger kalender gekregen. Het wordt nog elk jaar herdacht in augustus en ook die jaarlijkse herdenkingen zijn te zien in de expositie. Samen met GO350 is er een bijzondere samenwerking ontstaan tussen negentien musea in de stad en provincie Groningen. Door middel van tentoonstellingen belichten zij ieder op eigen wijze het rampjaar en het Groningens Ontzet.

Het Groningens ontzet

In het rampjaar 1672 werd Nederland op zee aangevallen door Engeland. Zuid-Nederland werd aangevallen door Frankrijk, terwijl Oost- en Noord-Nederland werden bestormd door de vorst-bisschoppen van Keulen en Munster. Het beleg voor de stad Groningen begon op 29 juni 1672. Hevige bombardementen vernielden een flink deel van de zuidhelft van de stad. Maar omdat de waterlinie intact bleef, bleef aanvoer uit Friesland van troepen, munitie en geld over het Reitdiep mogelijk. Er was evenmin gebrek aan voedsel en in de noordhelft van de stad viel nagenoeg geen bom. Op 28 augustus bleek dat de vijand het beleg had opgegeven. Groningens ontzet was het eerste keerpunt in het rampjaar.

Kijk voor meer informatie op groningermuseum.nl

Foto: Siese Veenstra

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord