Kennisplatform voor het noorden

Nu in het Groninger Museum: Bitterzoet Erfgoed: Zwart in Groningen

Geplaatst op 20 april 2022
Nu in het Groninger Museum: Bitterzoet Erfgoed: Zwart in Groningen

In het Groninger Museum is als onderdeel van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed de tentoonstelling Zwart in Groningen te zien. Het museum presenteert historische schilderijen en beelden die in Groningen gemaakt zijn, waarop mensen van kleur te zien zijn. De werken zijn getuigen van de Groningse betrokkenheid bij het slavernijverleden.

Veel rijken en machtigen van Stad en Ommeland waren in de zeventiende en achttiende eeuw betrokken bij slavernij overzee. Sommige leden van deze families lieten zich afbeelden met een zwarte bediende. Op werken uit voorgaande eeuwen, die te zien zijn in de tentoonstelling, worden mensen met een zwarte huidskleur afgebeeld als statussymbool.

Kunstenaar Faisel Saro en schrijver Vamba Sherif reageren op artistieke en literaire wijze op deze afbeeldingen. Sherif schreef bij ieder werk een tekst vanuit het perspectief van de persoon van kleur. Hiermee probeert hij ze weer een identiteit en stem te geven. Faisel Saro reflecteert met zijn kunstwerken op de sporen die het slavernijverleden in zijn ogen heeft nagelaten in onze samenleving.

Aanvullend verhaal
In de vaste collectie van het Groninger Museum hangen werken waarbij de relatie met het slavernijverleden onvoldoende zichtbaar is. Vanaf de start van de manifestatie Bitterzoet Erfgoed heeft het museum daar verandering in gebracht door met extra tekstborden het aanvullende verhaal te vertellen. De nieuwe teksten, die bij werken in de collectie van het hele museum hangen, zijn opgesteld vanuit meerstemmigheid, waarbij mensen vanuit meerdere culturele achtergronden mee hebben gelezen.

Manifestatie De tentoonstelling Zwart in Groningen maakt deel uit van Bitterzoet Erfgoed. In deze culturele manifestatie besteden musea, erfgoedinstellingen, culturele en educatieve organisaties uit stad en provincie Groningen tot 12 september 2022 aandacht aan het slavernijverleden in Groningen en de doorwerking hiervan op het heden.
Meer informatie over de manifestatie en deelnemende partijen is te vinden op www.bitterzoeterfgoed.nl

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord