Noordewerk: aardewerkfabrieken in Noord-Nederland

2 december 2019 Cultuur

Het Veenkoloniaal Museum in Veendam presenteert van 8 december 2019 tot en met 8 maart 2020 de tentoonstelling ‘Noordewerk: aardewerkfabrieken in Noord-Nederland’. ‘In ‘Noordewerk’ illustreert het museum in een co-productie met het Keramisch Museum Goedewaagen uit Nieuw Buinen, dat het voor de Nederlandse keramiek internationaal bekende fenomeen ‘Made in Holland’ anders dan vaak gedacht, meer in het Noorden wortelt dan de kunsthistorische beschrijvingen van de industrieën in Delft, Gouda, Den Haag, Amsterdam en Utrecht doen denken.

‘Noordewerk’ handelt over intrigerend design en opmerkelijke producties van de belangrijkste aardewerkfabrieken in Noord-Nederland in de periode 1880-2020. Het criterium daarbij is niet om de genoemde fabrieken in de breedte te presenteren. Het accent ligt op de vernieuwingsaspecten in de genoemde periode, waarbij ook kunstenaars, architecten en andere keramiekspecialisten betrokken zijn.

Voor Groningen komen aan bod Groninger Steenfabrieken, ADCO, Erica, Irene, WENCO en Confido; voor Drenthe Royal Goedewaagen; voor Friesland Koninklijke Tichelaar, Harlinger Tegelfabriek, Koninklijke Van Hulst, Albarello en Tjallingii; voor Overijssel ESKAF, Flora en E.N.N.K.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord