Kennisplatform voor het noorden

Noordelijke werkgevers ondertekenen Charter Diversiteit

Geplaatst op 17 juni 2021
Noordelijke werkgevers ondertekenen Charter Diversiteit

Op 10 juni 2021 hebben de Gasunie, het Groninger Museum, de Hanzehogeschool Groningen, het Alfa College, Schouwburg De Lawei, Noorderlink, Rijksuniversiteit Groningen, CMZorg, het UMCG en de gemeente Groningen gezamenlijk het Charter Diversiteit ondertekend tijdens de bijeenkomst ‘de toekomst van diversiteit en inclusie in het Noorden’.

Het Charter Diversiteit is een intentieverklaring die ze tekenen omdat deze organisaties zich willen inzetten voor een meer gevarieerd personeelsbestand en een inclusieve werkcultuur. Met het Charter tekenen de organisaties dan ook voor de intentie om zich in te zetten voor één of meerdere dimensies van diversiteit: arbeidsvermogen, etnisch-culturele diversiteit, gender, leeftijd en LHBTI+. Het Charter wordt uitgevoerd door Diversiteit in Bedrijf en is onderdeel van de Sociaal-Economische Raad.

Vanuit het Groninger Museum hebben verantwoordelijke bestuurders en directieleden toegelicht waarom ze het Charter Diversiteit ondertekenen en welke acties ze ontwikkelen en uitvoeren om diversiteit en inclusie een toonaangevende plek te geven in hun organisaties.

Diversiteit en inclusie, een gezamenlijke uitdaging voor het Noorden

De gemeente Groningen heeft het initiatief genomen om het Charter Diversiteit in het noorden op de kaart te zetten en werk te maken van diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt. Doel is om in de loop van de tijd zoveel mogelijk bedrijven en organisaties te stimuleren om zich aan te sluiten en ook te tekenen. We willen een gezamenlijk noordelijk netwerk vormen om kennis te delen, elkaar te inspireren en werkwijzen te delen. De gemeente Groningen is de eerste gemeente in de noordelijke regio die het Charter ondertekent.

Wethouder Glimina Chakor (Integratie en Emancipatie): “Wij ondertekenen het Charter omdat wij vinden dat we als gemeente het goede voorbeeld moeten geven. We willen een afspiegeling van de samenleving zijn en de verschillen tussen mensen benutten in plaats van te zoeken naar gelijkheid.  Uiteindelijk is het doel om de talenten van elk individu te zien.”

Iedere organisatie die het Charter Diversiteit getekend heeft, heeft eigen intenties op het gebied van diversiteit en inclusie. En het komende half jaar werken ze die intenties uit in een plan van aanpak en een businesscase. De bedoeling is natuurlijk dat dit leidt tot organisaties die de kracht van diversiteit weten te benutten en inclusie een onderdeel weten te maken van hun bedrijfscultuur.

Henk Eggens, directeur Noorderlink:

“We tekenen om te laten zien dat ook een kleine organisatie aan diversiteit en inclusie kan werken. We houden ons niet met quota en dergelijke bezig, daar zijn we veel te klein voor, maar alles wat we doen staat in het teken van zo toegankelijk mogelijk zijn voor iedereen en dat te leven en we blijven ons inspannen om het onderwerp onder te aandacht te brengen tot het gewoon is”

Andreas Blühm, directeur Groninger Museum: “We zijn bij het Groninger Museum bewust bezig om zo divers en inclusief mogelijk te werken. De Code Diversiteit en Inclusie die gehanteerd wordt in de culturele sector is daarbij ons uitgangspunt en we gebruiken de 4 P’s, van partners, programma, publiek en personeel, om onze doelen te bereiken. In de charter diversiteit gaan we samenwerken met een groep grote organisaties die diversiteit en inclusie ook belangrijk vinden. Zo kunnen we elkaar helpen en versterken. We kijken er naar uit!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord