Kennisplatform voor het noorden

NOORD theaterspektakel opgevoerd vanaf september 2021

Geplaatst op 19 april 2021
NOORD theaterspektakel opgevoerd vanaf september 2021

NOORD vertelt het mysterieuze, fictieve verhaal over een verdwenen boerderij. Het publiek wordt meegezogen in de golven als de Groningse dijken breken en komt onder de grond terecht, waar de bodem zijn geschiedenis vertelt. In NOORD staat Groningen op het podium en is het thema van de bevingen de aanjager voor het grotere probleem: het klimaat, de manier waarop wij de aarde gebruiken. NOORD wil hiermee aanzetten tot debat.

Er is een voortdurende cross-over tussen het verhaal en de dagelijkse realiteit die ons leven beïnvloed, zoals momenteel de pandemie en de effecten van de keuzes die de volwassen generatie maakt als voorouder van onze kinderen.

NOORD is een fictief verhaal, geschreven door theatermaakster Geke Hoogstins, dat mede verteld wordt door indrukwekkende projecties die de emoties en gedachten van de spelers verbeelden. Hoogstins: “We leven in een roerige periode. Maar als je uitzoomt in de tijd, zie je dat mensen zich altijd hebben aangepast en verder ontwikkeld. De ‘vaste waarde’ is de aarde waarop en waarvan wij leven. En ook die heeft zich aangepast door de tijd. Wij zijn telkens ‘slechts’ passanten. Noorderlingen kunnen eigenlijk best goed omgaan met onvoorspelbaarheid en zijn doorzetters. Zelfredzaam, uitgaan van je eigen kracht en kop d’r veur. Generatie op generatie is onze Noordelijke mentaliteit opgebouwd. We zijn als bewoners daadwerkelijk geworteld in het Noorden. En met elke nieuwe generatie versterken we onze roots.”

Sociaal-economisch perspectief

Groningen werkt aan herstel en voorkomen van schade als gevolg van aardbevingen. Maar ook aan een nieuw sociaal en economisch perspectief voor de provincie, rekening houdend met specifieke en algemene klimaatdoelstellingen. Die opgave staat en valt met elan, durf en veerkracht van inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

De theatervoorstelling laat in volle breedte de rijkdom, waarde en vitaliteit zien van het Noorden. Een topproductie waar Groningen trots op kan zijn en die publiek uit het hele land zal aantrekken. De theaterlocatie achter Hotel Van der Valk International in Zuidbroek is uitstekend bereikbaar via het OV en de A7/N33 en de samenwerking met het hotel is een garantie voor kwaliteit van faciliteiten en landelijke promotie.

Visie en missie

Wij willen met NOORD in het centrum van de provincie Groningen een hoogwaardige en spraakmakende productie neerzetten, die mensen naar deze regio trekt, recreatie-economische omzet genereert en die jongeren inspireert en een podium biedt. Daarmee draagt NOORD bij aan het elan, leefbaarheid en de toekomst van het Noorden. Wij willen cultureel leiderschap tonen in deze tijden van verandering en ruimte voor verbeelding creëren.

Rolverdeling

De hoofdrollen worden vertolkt door de jonge talentvolle Esmee de Boer, Albert Secuur (onder andere Noord Nederlands Toneel en Hollands Hoop), Miranda Bolhuis, Laurens van Lottum, Nick Kamerling en Renée Wiersema. Zes professionele dansers geven op originele wijze ‘beweging’ aan de scènes. Componist Henk Ruiter, die in zijn muzikale verleden en heden samenwerkte met onder meer Liesbeth List, Lenette van Dongen, Paul de Leeuw en Simone Kleinsma, schrijft de muziek.

Speciaal voor NOORD wordt een grote hal bij Van der Valk Groningen-Zuidbroek (gemeente Midden-Groningen) omgebouwd tot de Theaterhal Zuidbroek. De locatie is uitermate geschikt vanwege de goede toegangswegen (A7/N33/A28) en de bereikbaarheid met openbaar vervoer (bus en trein).

Coronaproof

Gezondheid en veiligheid van de bezoekers en medewerkers staan altijd voorop. Daarom wordt de theaterhal ingericht volgens een protocol waarin duidelijke richtlijnen staan hoe bezoekers en medewerkers 1,5 meter afstand kunnen houden. Ook worden er diverse hygiënemaatregelen genomen. De organisatie is in staat om de theaterruimte aan te passen aan de dan geldende coronamaatregelen. De planning en ticketverkoop zijn zo ingericht dat de voorstelling, indien nodig, in de tijd vooruit kan schuiven. Iedereen wordt dan automatisch omgeboekt en krijgt de mogelijkheid om met 1 klik de data te wijzigen.

NOORD is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar. Kijk op www.noordtheater.nl voor meer informatie.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord