Kennisplatform voor het noorden

Noord-Nederland: ‘Den Haag, erken net als Europa de kracht van de regio’

Geplaatst op 17 mei 2023
Noord-Nederland: 'Den Haag, erken net als Europa de kracht van de regio'

Bestuurders Noord-Nederland in Nieuwspoort: ‘Den Haag, erken net als Europa de kracht van de regio: pak door op nieuwe spoorverbindingen en zet in op Noord-Nederland als locatie voor de Europese waterstofbank’ 

René Paas, commissaris van de Koning in Groningen en voorzitter van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, zei dit vandaag tijdens de bijeenkomst ‘Noord in Nieuwspoort’: hét evenement van Noord-Nederland in Den Haag. Paas riep Kamer en kabinet op tot een koerswijziging: erken de noordelijke regio, net als de EU, als essentieel voor belangrijke transities en geef haar de middelen om te excelleren. Investeer in een betere bereikbaarheid en verdere slagkracht op het gebied van waterstofinnovatie. Ook kondigde Paas aan dat de provincie Groningen zich kandidaat stelt als locatie voor de Europese Waterstofbank.  

Het jaarlijkse evenement van het Noorden in Nieuwspoort stond in het teken van internationale samenwerking, met een focus op mobiliteit en energietransitie. Op beide dossiers boekt Noord-Nederland momenteel belangrijke Europese successen. Zo werden recent de Lelylijn en de verbinding Emmen-Rheine toegevoegd aan het Europese netwerk (TEN-T) en overhandigde de Drentse gedeputeerde Stelpstra een belangrijk advies aan de Eurocommissaris  Mariya Gabriel over de toekomst van de Hydrogen Valleys in Europa.   

Pak door op nieuwe spoorverbindingen  

Noord-Nederland geeft serieus invulling aan de noodzakelijke mobiliteitstransitie. Daarom moet Noord-Nederland per spoor beter met de rest van Europa worden verbonden. We willen graag dat op zeer korte termijn de flessenhals bij Meppel wordt opgelost en dat tegelijkertijd de Lelylijn en Nedersaksenlijn worden aangelegd, inclusief de grensoverschrijdende verbinding Emmen-Rheine. 

Om het belang hiervan te onderstrepen besloot het Europees Parlement een maand geleden om de Lelylijn en Emmen-Rheine op de Europese Spoorkaart te zetten (TEN-T) . Deze verbindingen verstevigen de internationale kracht van Nederland en het noorden, zodat de samenwerking met Noord-Europa verder kan worden versterkt.  

In Noord-Nederland is men enthousiast over deze treinverbindingen, zoals gisteren ook bleek uit de presentatie van de online burgerraadpleging over de Lelylijn. Men wil een snellere verbinding tussen Noord-Nederland en de Randstad om fijne banen, een goede bereikbaarheid en een sterke economie te creëren.  

Het kabinet wil deze regeerperiode een beslissing nemen over de realisatie van de Lelylijn. Daar zijn nog aanvullende financiële middelen voor nodig. Tijdens ‘Noord in Nieuwspoort’ riep René Paas Den Haag op om zich ook in Europees verband te blijven inzetten voor de Lelylijn. Het Europees Parlement ziet kansen voor de grensoverschrijdende verbinding Emmen-Rheine en voor het doortrekken van de Lelylijn naar Bremen, waarmee ook een snelle verbinding naar Hamburg/Scandinavië mogelijk wordt. Mede daarom worden deze ambities dan ook actief gesteund door de CPMR Noordzeecommisie.

Hydrogen Valley Noord-Nederland als dé locatie voor Europese Waterstofbank  

De Europese Commissie kondigde in maart dit jaar haar plannen voor een Europese Waterstofbank aan. Deze bank is bedoeld om duurzame waterstofproductie te stimuleren en te investeren in deze groene transitie. Noord-Nederland heeft als de eerste Hydrogen Valley van Europa alles in huis om als vestigingsplaats van deze Waterstofbank te fungeren.  Met het advies dat Noord-Nederland namens 60 Europese regio’s gaf aan de Europese Commissie putte ze uit haar ervaringen met het ontwikkelen van de eerste Hydrogen Valley. En juist zo’n Hydrogen Valley aanpak maakt ons uniek, want wij bedienen de gehele waterstofketen, van productie tot opslag – een uitstekend uitgangspunt voor het neerzetten van een Europese Waterstofbank.  

Noord-Nederland heeft randvoorwaarden gecreëerd voor de transitie naar waterstof als energievoorziening. De regio heeft door decennia aan ervaring met het verhandelen en distribueren van gas de kennis en kunde in huis die de Waterstofbank goed kan gebruiken. Noord-Nederland wil dan ook graag in gesprek met het kabinet om een gezamenlijk aanbod voor te bereiden voor de Europese Commissie voor de komst van de Waterstofbank naar Noord-Nederland. Daarmee wordt de Noord-Nederlandse koploperspositie binnen Europa op waterstof versterkt. 

“Waterstof heeft de toekomst. Het is goed om te zien dat de Europese Commissie dat in de vorm van een Waterstofbank erkent en hiermee investeringen wil doen om de transitie te versnellen. Wat ons betreft is daar maar één logische plek voor: in Noord-Nederland, in de eerste Hydrogen Valley van Europa”, aldus René Paas.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord