Nieuwe expositie Jopie Huisman Museum Efkes thus

17 april 2018 Cultuur

Ter ere van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 is in het Jopie Huisman Museum een bijzondere bruikleententoonstelling te zien. Uit de privéverzameling van de Zwitserse ondernemer Frederik Paulsen hangen ruim dertig werken van Jopie Huisman in Workum. Deze grootste privécollectie van werken van Jopie wordt nu voor het eerst in het Jopie Huisman Museum tentoongesteld en de nieuwe expositie heet Efkes thus. Hiermee kan het museum eindelijk voldoen aan een van de meest gestelde vragen van bezoekers: “Heeft Jopie Huisman nog meer geschilderd dan wat hier te zien is?”

Thuis in 2018
‘Efkes thús’: in 2018 zijn 34 werken van Jopie Huisman een jaar lang weer even ‘thuis’. Ze keren terug op hun geboortegrond in Workum, de plek waar Jopie is opgegroeid en die hij ‘de hemel op aarde’ noemt. Het is niet voor niets dat dit gebeurt in het jaar dat Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad is. Het werk van Jopie Huisman ademt in alles zijn liefde voor de Friese gemeenschap, voor de mens en de natuur.

Friesland
‘Ik ben een jongen die vroeger een stukje Friese cultuur op zijn voddenkar verzameld heeft, toen het nog geen waarde had’, zegt Jopie er zelf over. Vanuit zijn bootje tekent hij het wuivende riet in de Holle Mar, de oneindige blikken over de Friese weilanden en de vondst van een kievitsei. In zijn schilderijen en tekeningen neemt Jopie Huisman ons mee naar de puurheid van ‘zijn Friesland’. Zo probeert hij een wereld vast te leggen die volgens hem aan het verdwijnen was. ‘Ik heb altijd eerbied gehad en erg gehouden van het eenvoudige en nederigste om mij heen. Zo gelukkig ben ik altijd geweest.’

Jopie’s Schetsboek
Voor kinderen is er een speciale tekenroute ontwikkeld: Jopie’s Schetsboek. Vrolijke teken- en speuropdrachten leiden de kinderen langs de mooiste werken van Jopie, en dagen uit om zelf aan de slag te gaan. Voor kinderen vanaf 4 jaar is de entree € 5,00 (incl. Jopie’s Schetsboek). Ook is het Schetsboek te koop in de winkel voor € 4,00 per stuk.

De tentoonstelling Efkes thus is te zien t/m 6 januari 2019. Kijk voor meer informatie op https://www.jopiehuismanmuseum.nl/

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord