Kennisplatform voor het noorden

Nieuw kunstwerk van Peter de Kan in Engelse Park onthuld

Geplaatst op 14 juni 2022
Nieuw kunstwerk van Peter de Kan in Engelse Park onthuld

Sinds kort staat er een wachtershuisje in de gloednieuwe woonwijk Engelse Park. Timbertown Folly, zoals de naam van het houten huisje luidt, is ontworpen door kunstenaar Peter de Kan in opdracht van de gemeente Groningen. Het werk geeft de rijke geschiedenis van het gebied een plek in de wijk. Timbertown Folly werd vanmiddag officieel onthuld in het bijzijn van de kunstenaar.

Bij de onthulling droeg voormalig stadsdichter Lilian Zielstra haar gedicht ‘Linie’ voor, dat het uitgangspunt vormde voor De Kans werk. Zielstra’s gedicht roept de bijzondere historische gelaagdheid op die schuilgaat achter de nieuwbouwwijk in Zuid-Groningen. Ze verwijst naar drie opvallende aspecten: de Helperlinie, het ‘Engelse Kamp’ waar tijdens de Eerste Wereldoorlog Britse manschappen werden opgevangen en de hoge kantoortorens van Informatie Beheer Groep (het tegenwoordige DUO) en de Belastingdienst. De vier hoge torens, waarvan de laatste werd gerealiseerd in 1981, domineerden lang de skyline van Groningen. De laatste werd in 2011 afgebroken ten behoeve van de nieuwe woonwijk.

“Het was geweldig om mijn werk te kunnen ontwikkelen aan de hand van een gedicht,” vertelt De Kan. “Lilians gedicht is echt een aansporing om op zoek te gaan naar de geschiedenis van deze plek.” Met de Timbertown Folly geeft De Kan zowel Zielstra’s gedicht als de historie van de wijk een thuis in de openbare ruimte. De onthulling werd feestelijk omlijst met een Engelse high tea voor de betrokkenen en omwonenden.

Over Timbertown Folly

De naam van het houten huisje verwijst naar een populaire cabaretgroep die in het Engelse Kamp ontstond en die door heel Nederland optrad. Folly betekent dwaas en is daarnaast de Engelse term voor een ‘nutteloos’ architecturaal element (denk: kunstmatig aangelegde ruïne of grot), zoals die vaak te vinden zijn in parken in Engelse landschapsstijl. De Kan: “Binnenin de folly vind je het gedicht van Lilian, vergezeld van een herinnering aan de Helperlinie en aan die kantoorflats die hier stonden”. De Helperlinie is als een borduursel aangebracht op het plafond, als een sterrenbeeld of spinnenweb. Uiteindelijk zal het huisje overgroeien met kamperfoelie. De Kan probeert zo de scheiding tussen architectuur en natuur te overbruggen. Bezoekers zijn welkom om het huisje binnen te lopen, er plaats te nemen en even te rusten of te wachten.

Peter de Kan (1957) is een Groninger kunstenaar, grafisch ontwerper en fotograaf. Hij heeft meerdere kunstwerken gemaakt in opdracht van de gemeente Groningen, en nam onder andere deel aan het kunstproject Verbeeld Verleden. Lilian Zielstra (1991) was stadsdichter van Groningen van 2017-2019.

Foto: Henk Tammens

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord