Kennisplatform voor het noorden

Naoberschap moet ruimte geven op volle energienet: Ondernemend Emmen, provincie en gemeente doen onderzoek

Geplaatst op 6 juli 2023
Naoberschap moet ruimte geven op volle energienet: Ondernemend Emmen, provincie en gemeente doen onderzoek

Ondernemend Emmen, de gemeente Emmen en de provincie Drenthe willen samen met alle bedrijven op bedrijventerrein Bargermeer op zoek naar mogelijkheden om het energienet op de bedrijventerreinen in Emmen slimmer te benutten. Het is volgens de drie partijen de enige manier om bedrijven de komende jaren ruimte te geven toekomstplannen te realiseren, of het vestigen van nieuwe bedrijven mogelijk te maken.

“In principe zit het stroomnet op de bedrijventerreinen in Emmen de komende jaren gewoon op slot, maar het wordt niet op ieder moment van de dag even druk benut. Daar liggen mogelijkheden,” zegt Herman G. Idema van Ondernemend Emmen. “En om het bestaande net slimmer te kunnen benutten, hebben we informatie nodig van de bedrijven. Daar willen we met hen over in gesprek. Daarom beleggen we op 18 juli voor alle bedrijven een bijeenkomst om tekst en uitleg te geven.”

Deze zomer willen Ondernemend Emmen, de gemeente en de provincie  samen met netbeheerder Enexis bij bedrijven meetgegevens verzamelen voor het afstemmen van vraag- en (lokaal) aanbod van elektriciteit. Ook zal gevraagd worden naar de toekomstplannen. Dat heeft te maken met de capaciteit van het toekomstige stroomnet, maar bijvoorbeeld ook met eigen stroomproductie door zonnepanelen.

Uiteindelijk doel is om te komen tot een samenwerking tussen alle bedrijven op Bargermeer en de andere bedrijventerreinen om het stroomgebruik te spreiden of slimmer te plannen, zodat het beschikbare net beter benut kan worden. ”Zie het als een vorm van naoberschap,” zegt Herman Idema. “Jij helpt je buurman, jouw buurman helpt jou. Samen komen we verder.” Er wordt gestart op bedrijventerrein  Bargermeer. Als de resultaten daar positief zijn, kan deze werkwijze ook op andere bedrijventerreinen  toegepast worden.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord