Kennisplatform voor het noorden

Na Belgisch succes exposeert Groninger kunstenaar Alida Everts in Kunstpunt Groningen

Geplaatst op 30 januari 2023
Na Belgisch succes exposeert Groninger kunstenaar Alida Everts in Kunstpunt Groningen

In december won ze de Collage-prijs van het Belgische Fondation Andrée et Pierre Arty en vanaf 27 januari is het nieuwste werk van kunstenaar Alida Everts te zien in de Kunstuitleen van Kunstpunt Groningen. In de solopresentatie Volle vazen zijn schilderijen, collages en objecten van keramiek te bezichtigen die rechtstreeks uit het atelier van de kunstenaar komen. In het werk van Everts staat de planten- en bloemenwereld centraal. De liefde voor planten en bloemen vangt ze in een grote verscheidenheid van stijlen en materialen. Soms meer figuratief, dan weer meer abstract.

Afgelopen jaren is de Groninger kunstenaar steeds meer de grens gaan opzoeken tussen plat en ruimtelijk werk, onder meer door olieverf zo dik te maken dat ze er bijna mee kan boetseren. Haar werkwijze omschrijft Everts als: ‘Spelen met de spullen die je hebt’. Ze houdt ervan te experimenteren, technieken te combineren, en via miskleunen tot resultaten te komen. 

De keuze van Alida Everts

Voor deze tentoonstelling laat Everts ook haar favoriete werken uit de collectie van de Kunstuitleen zien. “Ik heb een keuze gemaakt uit werken van kunstenaars die ik al heel lang ken, volg, bewonder, en waarvan ik het werk elke dag zie hangen in mijn kamer.” Daarnaast koos ze ook werk van kunstenaars die ze op afstand heeft gevolgd, en waarbij ze werd getroffen door onder meer bevlogenheid en humor. “Verschillende stijlen komen in deze keuze voor. Dit is denk ik ook de vrijheid die ik mezelf geef in mijn werk, door het combineren van verschillende stijlen en technieken en het spelen hiermee.

Ateliercollectie: Solo

Volle Vazen is onderdeel van de reeks Ateliercollectie: Solo. In deze tentoonstellingenserie presenteert de Kunstuitleen van Kunstpunt werk van noordelijke kunstenaars. De kunst komt rechtstreeks uit hun ateliers. Met de Ateliercollectie ondersteunt Kunstpunt kunstenaars in hun beroepspraktijk en biedt zo bovendien een afwisselend aanbod voor leners.

Kunst lenen is een laagdrempelige manier om betaalbare beeldende kunst in huis te halen: uitproberen wat je mooi vindt en door te wisselen steeds een andere sfeer in huis creëren.

Ateliercollectie: Solo – Volle Vazen is t/m 25 maart 2023 te zien in de Cella van Kunstpunt. Meer informatie is te vinden op kunstpuntgroningen.nl/alidaeverts.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord