Kennisplatform voor het noorden

Museumtechnische Werken (MTW) in Groningen stopt definitief

Geplaatst op 14 september 2023
Museumtechnische Werken (MTW) in Groningen stopt definitief, levenswerk van Ieme en Willy aangeboden op een driedelige veiling

Willy Warnar en Ieme Boomsma begonnen bijna 50 jaar geleden met een werkplaats op het terrein van psychiatrisch ziekenhuis Dennenoord in Zuidlaren. Destijds ontstond er een idee om mensen die door psychische problemen niet aan het werk kwamen, een plek te geven om zich te kunnen ontwikkelen en voor te bereiden op een terugkeer in het werkveld. Willy en Ieme waren direct enthousiast: “Na een stage bij het Laboratorium voor MTW in Amsterdam gingen we van start”. “In die tijd hebben we zelfs dinosaurus schedels en een mammoetschedel geleverd aan een museum in Taiwan en een maquette gemaakt voor een museum in Vancouver. Een bekende maquette die we destijds ook gemaakt hebben, is die van het kamp Westerbork; deze maquette staat nog steeds in het Herinneringscentrum Westerbork.” 

Willy en Ieme kozen er in 1989 voor om, met financiële ondersteuning van de o.a. de Provincie Groningen, zelf een stichting op te zetten. Deze stichting kennen we nu nog onder de naam Museumtechnische Werken (MTW). Door de jaren heen, groeide het werkproject voor met name hoogopgeleide mensen met een psychiatrische achtergrond uit tot een succes. “Mensen die in het reguliere bedrijfsleven stuk liepen, kregen bij MTW de kans om op hun eigen niveau en tempo te werken, met uiteindelijk het doel om terug te keren of door te stromen naar een reguliere baan.” De afgelopen 30 jaar focuste MTW zich op het vervaardigen van onder andere replica’s van kunststof,  bronzen beelden en het uitvoeren van restauratiewerkzaamheden voor talloze opdrachtgevers. Van gemeenten tot kunstenaars en van universiteiten tot musea. 

MTW was in staat om zo’n 30% van haar inkomsten, zelf te verdienen door de verkoop van replica’s en bronzen kunstwerken. De subsidiekraan werd de laatste jaren steeds verder dichtgedraaid en al in 2020 werd duidelijk dat de stichting daardoor in de problemen zou komen. In 2022 leek MTW te worden gered door een overname maar die ging tot grote teleurstelling van Ieme, Willy en de 60 deelnemers aan het project, niet door. De huur liep nog tot 2024 door dus besloten Ieme (70) en Willy (68) de afgelopen 1,5 jaar samen met enkele ex-medewerkers als vrijwilligers door te gaan. Met name om opdrachten netjes af te ronden en deelnemers te begeleiden naar een geschikte werkplek. Nu is het moment aangebroken om het gebouw leeg te ruimen en de inhoud te verkopen. De afgelopen bijna 35 jaar zijn er heel wat spullen verzameld en vervaardigd dus besloot MTW de hulp in te roepen van Onlineveilingmeester.nl

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord