Kennisplatform voor het noorden

Microbial Analysis: de tandarts van de industrie

Geplaatst op 9 december 2021
Microbial Analysis: de tandarts van de industrie

Bacteriën zijn overal om ons heen. We kunnen prima met deze microscopisch kleine wezentjes samenleven, al zijn sommige nogal contraproductief, zoals de bacteriën die ons gebit aantasten en gaatjes veroorzaken. Tanden poetsen is het devies. De industrie kan ook last krijgen van contraproductieve bacteriën. Als ze stank veroorzaken, bijvoorbeeld. Of nog veel erger: als ze metaal en beton aantasten en gaatjes veroorzaken in leidingen of tanks. Met hele vervelende economische gevolgen. Ook hier is bescherming het devies.

Hoe je je leidingen, tanks of andere materialen het beste kunt beschermen tegen deze zogeheten microbiologische corrosie, weten ze als geen ander bij Microbial Analysis in Groningen. Biotechnologen en andere experts houden zich in het eigen lab – en wereldwijd op locatie – bezig met het opsporen, detecteren en kwantificeren van de kleine ijzervreters en het vinden van de juiste bescherming tegen hun vernietigende werk. De tandarts van de industrie.

PCR-techniek

CEO Eline Keuning en projectleider Rob Elzinga, beiden biotechnoloog, vertellen tijdens een rondleiding door het lab vol trots over de unieke werkwijze van Microbial Analysis, waarbij ondermeer de door corona bekend geworden PCR-techniek wordt toegepast om bacteriën te detecteren en te kwantificeren door het DNA te destilleren. “Dat doen we nu een jaar of tien en dankzij onze opgebouwde expertise en database kunnen we niet alleen snel en goed diagnosticeren, maar ook voorspellen en adviseren. In samenspraak met experts op het gebied van chemie en materiaalkunde en niet in de laatste plaats met de opdrachtgever zelf, die als geen ander alles weet over het te beschermen product en de omstandigheden”, aldus Eline Keuning.

Gasleiding

Rob Elzinga noemt een praktijkvoorbeeld: “We werden ingeschakeld bij een project om een grote gasleiding onder de rivier de Humber in Engeland te vervangen, dichtbij de monding van de rivier in de Noordzee. Er was een innovatieve oplossing bedacht: een pijpleiding die gedragen wordt door rivierwater. Dit brengt echter nieuwe risico’s met zich mee, namelijk een verhoogde kans op microbiologisch beïnvloede corrosie (MIC). Het brakke rivierwater van de Humber bevat naast een hoge concentratie organisch materiaal ook een hoge concentratie zwavel (sulfaat), wat het zeer corrosieve waterstofsulfide kan vormen. Onwenselijk, omdat het de metalen pijpleiding kan aantasten, en ook nog eens giftig en explosief. Daarom hebben wij verschillende manieren onderzocht om de productie van waterstofsulfide te voorkomen. Met succes. En doordat we al in de ontwerpfase zijn ingeschakeld, konden we samen met de opdrachtgever problemen en schade door MIC in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen.”

Wereldwijd

Inmiddels werkt Microbial Analysis, ontstaan als spin-off van het bedrijf Bioclear Earth, wereldwijd voor ondermeer de chemische industrie, olie- en gaswinningindustrie, offshore bedrijven en bijvoorbeeld drinkwaterbedrijven. “Maar we zetten onze expertise ook graag in voor kleine en middelgrote industriële bedrijven in de regio”, benadrukt Eline Keuning. “Overal waar je leidingen hebt, onder bepaalde omstandigheden, kunnen bacteriën schadelijk werk verrichten. Naar schatting veertig procent van de corrosies wordt veroorzaakt door een bacterie”, vult Rob Elzinga aan.

Voor wie graag wil weten of en hoeveel risico er op dat vlak is binnen het bedrijf, kan Microbial Analysis een laagdrempelige en (kosten-)efficiënte risicobeoordeling verrichten.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord