Kennisplatform voor het noorden

Met afvalverwerker PreZero op weg naar een duurzame wereld

Geplaatst op 13 juli 2023
Met afvalverwerker PreZero op weg naar een duurzame wereld

Een reismand voor katten gemaakt van plastic flessen. Of koffiedik hergebruiken als grondstof voor nieuwe producten. PreZero (vroeger SUEZ) zorgt ervoor dat er steeds meer wordt hergebruikt van wat we met z’n allen weggooien.

Grondstoffen

PreZero verwerkt bedrijfsafval tot grondstoffen. Die worden opnieuw gebruikt en dat is winst voor het milieu. De onderneming heeft in Nederland vijftig locaties met ruim 2000 werknemers. Dennis van Klinken is als rayonmanager verantwoordelijk voor de negen Noordelijke vestigingen, waar samen ruim 200 mensen werken. In Noord-Nederland is de onderneming onder meer te vinden in Emmen, Leeuwarden en Wildervank.  ‘We halen afval op bij bedrijven, maar ook scholen, gemeenten en ziekenhuizen weten ons te vinden. Het afval wordt gesorteerd en schoongemaakt. Een concreet voorbeeld is het gescheiden inzamelen van dakramen. Die worden gedemonteerd zodat de grondstoffen een tweede leven krijgen.’ In 2022 werden er door samenwerkingspartner VELUX  4900 dakramen ingezameld. Een verdubbeling vergeleken met het jaar ervoor volgens Van Klinken. ‘Alle gedemonteerde en gesorteerde stromen vanuit deze dakramen, zoals het hout, glas, metaal en de kunststoffen worden hergebruikt.’

Afvalhout

Een ander voorbeeld is afvalhout. Bij GreenBlocks in Coevorden wordt dagelijks ruim 100.000 kilo afvalhout, afkomstig van PreZero, verwerkt. Ze maken hier palletklossen van, waardoor er minder bomen gekapt hoeven te worden. ‘In Nederland gooien we jaarlijks per persoon bijna 24 kilo houtafval weg. Daarvan scheiden we 77 procent zodat er bijvoorbeeld pallets en spaanplaten van gemaakt kunnen worden. We zijn het eerste bedrijf in Nederland dat de keten van afvalhout weet te sluiten’,  aldus een trotse rayonmanager.

Flexibel

PreZero heeft innovatie hoog in het vaandel staan. De medewerkers proberen altijd oplossingen te vinden, zodat de klant snel en efficiënt kan blijven werken. ‘We hebben voor elk bedrijf een duurzame afvaloplossing of een op maat gemaakte oplossing voor hun interne proces.’ Zoals bij Scania in Zwolle, waar PreZero intensief betrokken is bij de bedrijfsactiviteiten in de fabriekshal en verweven is met het productieproces. ‘Ons bedrijf is ook flexibel. Zo zijn er altijd afspraken te maken over de tijden waarop we onze dienstverlening moeten uitvoeren. Voor ons is meedenken meer dan vanzelfsprekend’, legt de afvalspecialist uit.

Preventie

Toch blijft veel afval ongebruikt omdat er nog geen hergebruikmogelijkheden zijn. Van Klinken: ‘Onze afdeling Innovatie is constant op zoek naar nieuwe toepassingen. Dat doen ze onder meer samen met de klant. We wachten niet op de klantvraag of vragen alleen wat ze willen, maar geven juist proactief advies om hun processen te verduurzamen. Het advies om doorzichtige in plaats van gekleurde verpakkingsfolie te gebruiken is daar een voorbeeld van. De eerste versie is beter te recyclen. Samen denken we op die manier verder voor een duurzaam morgen.’

Voorlichting

Bij het verminderen van de afvalstromen speelt voorlichting een belangrijke rol. ‘We geven regelmatig rondleidingen aan scholen en merken dat het hergebruik van afval, maar ook preventie, leeft bij jongeren. Daar zijn we blij mee, want het gaat om uitdagingen die ons allemaal aangaan en met elkaar moeten aanpakken.’

Stagiair

De 36-jarige manager is verknocht aan het bedrijf waar hij achttien jaar geleden als stagiair begon. ‘Afval was voor mij toen nog iets wat je in de container gooide en daarna in de vuilniswagen verdween. Van afvalrecycling had ik nog nooit gehoord. Dat je koffie kon drinken uit kopjes van gebruikt koffiedik was onvoorstelbaar. Laat staan dat je keukenschorten kon maken van gebruikt etalagedoek, of een duurzaam gebouw kon inrichten met gebruikte materialen’, klinkt het enthousiast.

Investeren

Om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan het sluiten van cirkels investeert PreZero volop in onder meer haar Noordelijke locaties. Dat doet ze het op het gebied van inzamelvoertuigen, maar vooral ook op het gebied van verwerking en het bouwen van installaties. Dit kunnen verwerkingsfaciliteiten zijn die onder meer papier of hout ontvangen, maar ook gemengde stromen kunnen sorteren tot mono-stromen. Die gaan daarna naar de eigen productiefaciliteiten, zoals GreenBlocks, of naar een van de ketenpartners.

Betrokkenheid

De betrokkenheid met het milieu houdt voor Dennis van Klinken niet op als hij na werktijd de deur van zijn PreZero-kantoor dicht doet. ‘Thuis scheid ik mijn afval zorgvuldig en als ik ergens een blikje zie rondslingeren raap ik dat op. Die mentaliteit zie ik bij al mijn collega’s. We kennen het effect van afval op het milieu en gaan er dus zorgvuldig mee om. We hebben tenslotte maar één planeet en daar moeten we zuinig op zijn. Je merkt gelukkig wel dat steeds meer mensen dit beseffen en er rekening mee houden. We zijn goed bezig, want in vergelijking met andere landen wordt er in Nederland veel afval gescheiden en gerecycled. Toch is er nog genoeg te doen voor we ons doel van nul procent verspilling, ofwel Zero waste, bereikt hebben.’

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord