Kennisplatform voor het noorden

Merendeel van bedrijfspanden niet voorbereid op hittestress

Geplaatst op 4 augustus 2022
Merendeel van bedrijfspanden niet voorbereid op hittestress

Nu temperaturen tot grote hoogtes stijgen en het zoeken is naar enigszins koele locaties, rijst de vraag of werken met deze hitte nog wel van deze tijd is. Het valt op dat veel bedrijfspanden is nog niet ingericht of aangepast aan zulke hoge temperaturen. De hitte zorgt echter voor een lagere arbeidsproductiviteit, een hoger ziekteverzuim en een hoger energiebruik door de inzet van airconditionings en ventilatoren. Met de huidige hoge energieprijzen kan de rekening voor bedrijven en instellingen flink oplopen. Duurzaamheidsplatform Groningen Werkt Slim roept op om actie te ondernemen op hittestress.   

De airco’s op volle toeren
Veel airconditioningsinstallaties draaien op volle toeren in de zomer en in sommige gevallen zelfs met de deuren en ramen open. Wanneer een pand niet goed geisoleerd is, stroomt de koelte naar buiten via kieren en gaten en komt de hitte naar binnen. Bij panden en gebouwen waar de temperaturen zijn voorzien van een automatische klok die vaak is ingesteld door een externe installateur, wordt er op sommige plekken soms onnodig gekoeld of met een te lage temperatuur gekoeld. Personeel is zich vaak niet bewust van deze situatie of weet niet bij wie ze moeten zijn om deze situatie te bespreken.

Verfrissen van de daken  
Om hittestress te voorkomen, zijn er diverse oplossingen. Het kan aanzienlijk lonen om naar de verkoelingsstand te kijken. Eigenaren kunnen zo al in enkele weken tijd veel stroom en geld besparen. Daarnaast is isoleren de investering waard, ook omdat dit zich zowel in de zomer als in de winter terugbetaalt. De zwarte dakbedekking die de meeste panden hebben, absorberen veel zonlicht en dat is direct in het pand te merken. Daarom zijn groene daken met plantenbedekking, al dan niet gecombineerd met zonnepanelen, of witte daken aan te bevelen. Witte daken kunnen ontstaan door speciale verf aan te brengen of door tegels of rollen van het materiaal ‘epdn’ aan te brengen (witte dakbedekking), wat zorgt voor volop weerkaatsing van zonlicht.

Praktische tips voor snelle besparing
Duurzaamheidsplatform Groningen Werkt Slim geeft tips om ook in deze periode energie en geld te besparen. De adviseurs komen op verzoek bij bedrijven in gemeente en provincie Groningen met een warmtemeter om de hittestress inzichtelijk te maken. Deze service is kostenloos en onafhankelijk. Op basis van de uitgebrachte adviezen kunnen bedrijven gericht aan de slag. Informatie over dit thema en andere verduurzamingsonderwerpen staan op de website van Groningen Werkt Slim.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord