Kennisplatform voor het noorden

MCE maakt biomassa klaar voor de toekomst

Geplaatst op 15 oktober 2020

Bij Milling Company Europe (MCE) in Emmen geven ze biomassa, ofwel reststromen uit bijvoorbeeld de akkerbouw of voedsel of veevoerindustrie, een nieuw leven. Dit doen ze door bijvoorbeeld een biopellet te maken voor biovergisters, dit product levert maar liefst 20 tot 30 procent meer gas op.

De ondernemers Harry Pot en Louis Wittendorp startten het bedrijf drie jaar geleden in de voormalige 52 meter hoge fabriek van Agrifirm aan de Rondweg. De aankoop stelde het markante pand eveneens veilig voor de toekomst. De milieuvisie van de gemeente Emmen speelde ook een rol. De gemeente timmert namelijk zowel landelijk als Europees aan de weg als het gaat om  de ontwikkeling van producten uit biomassa. Louis Wittendorp: “Wij zijn beiden geboren en getogen in Noord-Nederland en zijn daar trots op. MCE zet deze regio op de kaart en daar heeft iedereen in dit gebied profijt van.”

Eigen ontwikkelcentrum
Brandstof, biopellets, strooisels en grondverbeteraars zijn maar enkele van de talloze toepassingen voor biomassa. Als ze nog niet bestaan, dan bedenken ze het in het eigen MCE-ontwikkelcentrum zelf wel. Dit gebeurt vanzelfsprekend in nauwe samenwerking met partners. Harry Pot: “Wij verwerken bijvoorbeeld koffiedik”, aldus de mede-eigenaar terwijl hij een bakje ‘leut’ inschenkt.

“De koffierestanten verwerken wij samen met onze klant tot een grondstof en daar kunnen ondermeer koffiekopjes en onderzetters van gemaakt worden. Dat werkt prima. Je ziet het verschil niet. Groot voordeel is dat dit materiaal afbreekbaar is en dus duurzaam.” Jaarlijks produceren we als Nederlanders 120.000 ton koffiedik per jaar. “Ruim 1000 ton wordt door momenteel door ons verwerkt.” Het blijft hier niet bij als het aan Pot ligt. “Ons nieuwe project is biocomposiet zo sterk als staal. Je huis hiervan bouwen? Waarom niet!”

Geen nieuw kaphout
De fabriek aan de Rondweg in Emmen is een verrijkingsfabriek. “Alles wat hier binnenkomt geven wij een meerwaarde,” legt directeur business development Eelkje Oldenburger uit. Biomassa kan volgens haar vrijwel altijd hergebruikt worden. “Alleen tegen nieuw kaphout zeggen wij nadrukkelijk nee. Bossen planten om ze te verwerken tot brandstof is voor ons een brug te ver. We hebben het ook niet nodig. “

Samen sterk
Innovatie is op zich niet bijzonder, maar meestal gebeurt dat achter gesloten deuren. Bij MCE zijn ze ook zuinig op hun ideeën, maar toch staan de deuren van het ontwikkelcentrum wijd open voor het bedrijfsleven en scholen. “Bedrijven hebben wel de kennis, alleen missen ze de faciliteiten om het verder uit te werken. In dat geval kunnen ze bij ons terecht. ‘Samen sta je sterk’ is ons motto en daarom zijn bedrijven meer dan welkom om van onze voorziening gebruik te maken.”

Ook voor scholen staan ze bij MCE klaar. “Je kunt met jongeren praten over het milieu, maar er in de praktijk mee bezig zijn werkt veel beter. Wij hebben daarom altijd ruimte voor studenten van de NHL Stenden Hogeschool of de middelbare scholen in Zuidoost-Drenthe. Logisch, want als je als bedrijf naar de toekomst kijk mag je de jeugd niet links laten liggen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord