Kennisplatform voor het noorden

Kijk op het Noorden editie 430 – december 2023

Geplaatst op 13 december 2023

Op de cover van deze wintereditie van Kijk op het Noorden prijkt Nedmag uit Veendam. Het bedrijf wint magnesiumchloride, ook wel magnesiumzout genoemd, uit een unieke zoutlaag die ongeveer 1800 meter onder de grond ligt. De laag zout is het restant van de ingedroogde Zechtsteinzee, vol zouten en mineralen. Naast de business in verschillende agrarische toepassingen, is het bedrijf op zoek naar kansen om magnesiumzout als ingrediënt of additief te benutten in voedingsmiddelen. “Eind november introduceerden we diverse producten onder ons nieuwe merk Pure Health & Earth”, vertelt Willem-Jan Bakker.

Veiligheid en innovatie

De N359, tussen Bolsward en Wommels, stond bekend om zijn risicovolle kruispunten en moest op de schop. De provincie kwam na een openbare aanbesteding als Best Value Procurement (BVP) uit bij BAM Infra, dat momenteel een duurzaam en circulair plan tot uitvoering brengt. “Veiligheid is niet onderhandelbaar. We moeten voorspelbaar zijn, duidelijke scenario’s schetsen en aantonen dat onze aanpak veilig is. Vanaf de ontwerpfase tot de uitvoering, elk aspect van het project wordt doorgelicht met veiligheid als leidraad”, vertelt Freek Steenbergen, contractbeheerder bij de provincie Fryslân.

Slimme meetoplossingen

AIC Visser Groep, voorheen Visser Assen, bestaat in 2024 maar liefst vijftig jaar. Het familiebedrijf is leverancier van onder andere inframaterieel, bouwplaatsinrichting en wegbebakening. Lykle Stegenga begon in 2008 als medewerker support en is als manager tegenwoordig verantwoordelijk voor de aansturing van het team layout. Stegenga: “Vanuit layout leveren wij met name total stations, 3D-laserscanners en GPS-ontvangers. We kunnen onszelf expert noemen in slimme meetoplossingen.”

Gewenste sfeer en geluidservaring

Is je kantoor of werkomgeving saai, weinig inspirerend én luidruchtig? Plafo Plafonds heeft voor iedere ruimte de perfecte totaaloplossing in plafonds en wanden. Praktisch, mooi en functioneel. “Met onze systeemplafonds en speciale wanden zorgen we voor de juiste sfeer”, zegt eigenaar Ferdinand Flier. “En dankzij onze akoestische oplossingen ervaar je geen geluidsoverlast meer als een collega naast je zit te bellen. Wij zorgen daarmee voor een prettige én productieve werkplek.”

Gevarieerde verhalen

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een kleine greep uit de gevarieerde verhalen in dit nummer. Duurzaamheid, bouw, innovatie, techniek; de meest actuele thema’s passeren weer de revue. Wellicht bieden de verhalen van uw collega-ondernemers nieuwe inzichten om met frisse ideeën het nieuwe jaar in te gaan. Op de burelen van Kijk op het Noorden zijn we in elk geval zeer geïnspireerd geraakt. Ter afsluiting wensen we u alvast een fijne feestmaand en een succesvol 2024!

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord