Kennisplatform voor het noorden

Kijk op het Noorden editie 425 – oktober 2022

Geplaatst op 29 september 2022

Noord-Nederland is Europees koploper in circulaire plastics. Vanuit de regio Emmen, waar de chemische industrie van oudsher sterk vertegenwoordigd is, wordt intensief samengewerkt binnen Greenwise Campus. Er vindt een samenwerking plaats tussen partners in heel Noord-Nederland. Het plan: deze koploperspositie verder uitbouwen. De provincie Drenthe en gemeente Emmen vervullen een faciliterende, verbindende en initiërende rol.

Chemport Europe is het netwerk voor groene chemie in Noord-Nederland. De groene economie versnellen en de noordelijke chemische sector wereldwijd op de kaart zetten is de gezamenlijke focus van bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Voorbeelden van enkele baanbrekende innovaties zijn: plastic van suiker en hout, nieuwe chemische bouwstenen uit gebruikt plastic en biomassa, vervaardiging van producten uit biologisch afbreekbare plastics en de realisatie van slimme recycletechnieken waardoor polyester eindeloos opnieuw gebruikt kan worden.

Emissieloze bouwplaats

BAM Infra neemt haar verantwoordelijkheid en gaat verder dan het elektrificeren van het machinepark. Sinds 2020 rijdt er een elektrische wals en sinds mei dit jaar de eerste elektrische asfaltspreidmachine. De ambitie is om nog aan het eind van dit jaar een complete emissieloze asfaltset te hebben. De volgende stap is om in 2026 een emissieloze bouwplaats te realiseren. Daarvoor wordt naast het elektrificeren ook ingezet op waterstof.

Logistieke parel

Op bedrijventerrein De Haven in Drachten wordt aan de Tussendiepen een hoogwaardig en duurzaam distributiecentrum ontwikkeld. Het specialisme van HVBM Vastgoed uit Tilburg is het ‘built to suit’ ontwikkelen en verhuren van grootschalig logistiek vastgoed. Als speler van formaat realiseerden zij overal in het land logistieke bedrijfsgebouwen voor onder andere: Coolblue, Decathlon, Jumbo en Bijenkorf.

Natuur

Bioclear Earth werkt aan een duurzamere wereld en zoekt naar oplossingen uit de natuur. Volgens directeur Sytze Keuning zijn de mensen van Bioclear Earth eigenlijk ontdekkingsreizigers en werken ze vaak op het randje van wat bekend is. “Jaarlijks gaat daarom twintig procent van onze omzet naar de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve technologieën”, vertelt Sytze.

Gasprijs

Energiekosten, gasprijzen en klimaatverandering: ze zijn de afgelopen periode het gesprek van de dag. Aardwarmtespecialist AE Systems heeft dankzij de recente piek in gasprijzen de orderportefeuille voor het komende half jaar volledig gevuld. De vraag naar gasloos wonen stijgt explosief en een investering in aardwarmte verdien je binnen acht jaar terug.

Ook Fripel speelt in op de hogere energieprijzen. Het bedrijf doet dit met een slim verwarmingssysteem en ontwikkelt zwarte koolstofpellets uit diverse vezel- en houtachtige biomassa. “We willen duurzaam, circulair en regionaal aan de energietransitie bijdragen”, vertelt directeur Ruben Hut.

Deze uitgebreide najaarseditie staat weer vol met inspirerende ondernemersverhalen en interessante columns. Wij wensen je veel leesplezier!

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord