Kennisplatform voor het noorden

Kijk op het Noorden editie 423 – maart 2022

Geplaatst op 21 maart 2022

Op onze cover prijkt ditmaal mr. Peter Raven, het gezicht van KCA: het Kenniscentrum Arbeidsrecht. Hier komen specifieke vraagstukken van het arbeidsrecht, informatie, kennis en oplossingen bij elkaar. Raven waarschuwt dat we nog niet van Covid-gerelateerde vraagstukken af zijn. Ook vraagt hij ondernemers zich af te vragen wat zorgplicht voor hen betekent en vindt hij privacyregels soms wel heel ver gaan. Kritisch en betrokken zet Raven de toon voor deze voorjaarseditie.

Ook in deze editie: maar liefst twee serie-artikelen. In de eerste serie volgen we de partijen die gezamenlijk de ontmanteling van 24 NAM-gaswinlocaties verzorgen in Noord-Nederland. In deze tweede aflevering – de eerste publiceerden we eind vorig jaar – spreken we Arcadis, REYM, Van Vliet Demolition Group en Bork op locatie ’t Zandt. Zij werken zeer zorgvuldig samen aan de ontmanteling: veiligheid is topprioriteit.

Uniek netwerk
De tweede serie betreft het unieke kennis- en innovatienetwerk Universiteit van het Noorden. Een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool, NHL Stenden, Van Hall Larenstein en het UMCG. Deze kennisinstellingen willen gezamenlijk brede welvaart realiseren in Noord-Nederland en de economische kracht van Groningen, Friesland en Drenthe volledig benutten en verder uitbouwen. Onderzoek, onderwijs en innovatie worden op een unieke manier samengebracht. Wij volgen dit proces het hele jaar, in deze editie de eerste aflevering.

Slim en efficiënt
We hebben ook weer veel ondernemers bezocht. Zo vertelt directeur Teake Damstra van Koninklijke Damstra Installatietechniek over congestie op het elektriciteitsnet, een zeer actueel vraagstuk. Damstra wil niet terug op het gas, maar moet daarvoor wel zelf aan het pionieren met waterstofoplossingen.
Wie slim wil investeren in duurzame energieproductie en -opslag, kan dat het beste stap voor stap doen en bij elke stap kijken naar de op dat moment beste technieken. Daniels Smart Energy is daarbij een onmisbare partner.
Lex Nicolaï en Matthijs Platvoet richtten in 2016 Blue Fiber op, een glasvezelbedrijf dat netwerken voor Mkb’ers aanlegt. Hun zeer efficiënte manier van aanleggen is een schot in de roos.

Delta Geconsult heeft meer dan veertig jaar ervaring in funderingstechniek, palletleverancier Hoekman Houtindustrie Rijssen presenteert continu goed dankzij betrouwbare levertijden en een hoge, duurzame productkwaliteit, bij Machinefabriek Börger in Hoogezand gaan flexibel en solide werken hand in hand, en Installatiebedrijf Zijlstra in Leens is eveneens deskundig in duurzaam verwarmen. Zomaar even een greep uit de ondernemersverhalen.

Daarnaast presenteren drie musea hun huidige agenda en komen er specialisten aan het woord in een aantal inspirerende columns.

Veel leesplezier!

Delen via

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord