Kennisplatform voor het noorden

Machinefabriek Börger: flexibel en solide

Geplaatst op 6 april 2022
Machinefabriek Börger: flexibel en solide

Bij Machinefabriek Börger in Hoogezand gaan flexibel en solide werken hand in hand. De ruim 25 vakmensen tonen dagelijks hun flexibiliteit bij het snel en creatief oplossen van een werktuigbouwkundig probleem bij hun industriële klantenkring. Tegelijkertijd werken ze solide en onverstoorbaar aan dagelijkse routineklussen, zoals de productie van kleine series en (preventief) onderhoud en revisie. Dat doet het bedrijf al meer dan zeventig jaar, in opdracht van klanten in de industrie van Noord-Nederland.

Bij een flexibel werkend bedrijf als Machinefabriek Börger zijn korte lijnen van belang: geen onnodige overhead, zo min mogelijk papierwerk en andere poespas. Als vestigingsleider Harry Goren ons rondleidt door de ruim duizend vierkante meter grote – en opvallend lichte, ruime en warme – werkplaats, is hij dan ook vooral voortdurend in overleg met collega’s over de grote en kleine uitdagingen die dagelijks op het bordje (de werkbank) van het bedrijf terechtkomen. Met zichtbaar plezier is hij aan het brainstormen met de al even enthousiaste collega’s.

Creatief
“Wij hechten veel belang aan een goede werksfeer, waarin iedereen z’n vak met plezier kan uitoefenen en daarin wordt gerespecteerd. Waarin iedereen met creatieve oplossingen kan komen. Vaak lossen we iets op door met het blote oog naar een defect voorwerp te kijken en het exact na te maken. Vooral als er geen originele tekening van is of als het opsporen en versturen daarvan te lang duurt.”

Scheepsbouw
Dat ze bij Machinefabriek Börger snel kunnen schakelen is in de afgelopen decennia genoegzaam bekend geworden bij kleine en grote industriële bedrijven in Noord-Nederland. In eerste instantie natuurlijk de scheepsbouw in de regio rond het Winschoterdiep – waar Machinefabriek Börger zelf aan gevestigd is. Maar ook iets verder weg gelegen jacht- en cruiseschipbouwers weten het Hoogezandster bedrijf te vinden. Evenals grote jongens in de olie- en gaswinning, suiker-, papier- en agrarische industrie, de bouw en de waterzuivering. Maar ook het midden- en kleinbedrijf is er kind aan huis voor bijzonder gereedschap of constructiewerk en nog veel méér.

Full-service
“We zijn uitgegroeid tot een full-service partner voor de industrie”, benadrukt de vestigingsleider. “Onderhoud, revisie, constructie, machinale bewerkingen, engineering: alles wat je in de werktuigbouw kunt bedenken kunnen en doen we. Uiteraard volgens alle geldende certificaten en bovendien volgens de hoogste kwaliteitseisen. Solide werken is hier al meer dan zeventig jaar de norm. Tegelijkertijd zijn we flexibel en wordt een spoedeisend probleem zo snel mogelijk opgelost. Daar houden we in onze planning altijd rekening mee. Waarbij ook onze materiaal-leveranciers snel met ons meeschakelen.”

Zusterbedrijven
En waar een opdracht meer inzet van personeel en productiemiddelen vraagt, is er de samenwerking met de twee zusterbedrijven Jansen&Heuning (Groningen), en het Poolse ZMC. Vooral dat laatste bedrijf kan zowel kleine als grote productieopdrachten aan, volgens de kwaliteitseisen en specificaties vanuit de Nederlandse zusterbedrijven en dat tegen lage kosten. Door wekelijks transport is de levertijd niet langer dan van een Nederlands bedrijf. 

Aanwas
Die samenwerking is ook een belangrijke oplossing voor het probleem waarmee elk metaalbedrijf momenteel zit: de aanwas van jonge technici. Machinefabriek Börger doet daar van alles aan. “Naast de samenwerking met onze zusterbedrijven leiden we zelf zo veel mogelijk mensen op en bieden we BOL- en andere stages, we zijn een erkend leerbedrijf. We laten ons zien op open dagen van scholen en andere gelegenheden om de jeugd te bereiken. Maar het belangrijkste is om ze hier naartoe te halen en ze kennis te laten maken met het enthousiasme van onze vakmensen. En hoe vakmanschap wordt gewaardeerd, zowel hier op de werkvloer als bij en door onze klanten.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkophetnoorden.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar:

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid. Lees meer.

Ik ga akkoord